Mul

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Mul (desambiguació)».
Un mul

La mula és un animal híbrid estèril que resulta de l'encreuament entre una euga (Equus ferus caballus) i un ruc o ase (Equus africanus asinus).[1] Comparteix algunes característiques amb els matxos (resultants de l'encreuament entre un cavall i una somera o somera),[2] però difereix en altres a causa de certs gens, que varien el seu efecte en funció de si es reben de la mare o del pare.

El terme mul prové del llatí Mulus i originalment era usat per referir-se a qualsevol descendent de dues espècies diferents.

Una mula és generalment més gran, forta i fàcil de criar que un burdégano, pel que ha estat el preferit pels criadors.

Aparença[modifica | modifica el codi]

S'assembla al ruc en què té cap gruixuda i curta, orelles llargues, membres fins, peülles estretes i petites, cabellera curta, absència de les castanyes (creixements cornis) dins dels garrons, i cua sense pèl a la seva arrel. No obstant això, posseeix algunes característiques equines, com la seva alçada i cos, la forma del coll i de la gropa, la uniformitat del seu pelatge, i les dents.

La seva veu no és exactament com la del ruc (bram) ni com la del cavall (renill); la mula emet un so semblant al del ruc, però també té els característics renills del cavall. A vegades gemega.


Relació amb l'home[modifica | modifica el codi]

La mula ha estat molt utilitzada en tasques que requereixen de força o resistència, com a mitjà de transport, i en l'agricultura, per llaurar els camps i en altres tasques, com treure aigua dels pous mitjançant una sínia. Actualment, en els països desenvolupats ha estat substituïda per maquinària agrícola, pel que resulta difícil de trobar en les tasques que tradicionalment se li assignaven.

Les seves peülles són més dures que les dels cavalls i demostren una resistència natural a moltes malalties i als insectos.4 Molts grangers nord-americans de zones de sòl argilós han trobat que les mules són superiors com animals de l'arada, especialment a l'estat de Missouri, on es va originar l'expressió «Stubborn es a Missouri mule», equivalent a l'espanyol «tossut com una mula (de Missouri)».

Les mules són generalment menys tolerants cap als gossos que els cavalls i són capaços de defensar al seu genet contra ells; fins i tot són capaços d'enfrontar-se a un lleó de muntanya. [cita requerida] Són també capaços de expulsar amb qualsevol de les seves peülles en qualsevol direcció.

Problemes genètics de l'encreuament[modifica | modifica el codi]

Igual que els matxos, les mules són gairebé sempre estèrils, i en els pocs casos de fertilitat les cries tendeixen a ser de baix pes i febles. La seva esterilitat s'atribueix al diferent nombre de cromosomes de les espècies de les que prové (els rucs tenen nuclis de 62 cromosomes, mentre que els cavalls els tenen de 64).

En realitat, la mula és un animal semiestéril: tots els mascles són estèrils per un problema en la glàndula seminal; però, la femella pot generar òvuls fèrtils. Quan els cromosomes es recombinen, abans de quedar-se amb la meitat de la dotació genètica de la femella i formar així un gàmeta, es reparteixen a l'atzar. Tots aquells òvuls generats amb part dels gens procedents d'egua i ruc (els progenitors de la mula) barrejats, són òvuls estèrils i no podran ser fecundats. No obstant això, els escassos òvuls que per recombinació a l'atzar es formin només amb l'ADN heretat de la seva mare euga, o només amb l'ADN heretat del seu pare ase, poden ser fecundats. El percentatge d'òvuls fèrtils és extremadament baix.

Per això, si en aquesta ovulació (una d'entre molts cicles ovulatoris) la mula és coberta per un cavall, naixerà un poltre, i si és coberta per un ruc, naixerà un pollí. No es coneixen casos en què una mula doni a llum a un híbrid similar a ella. Així, una mula que tingui cicles estrals i pugui portar un fetus, podrà quedar prenyada de forma natural o per mitjà de transferència embrionària; bàsicament, el problema reproductiu radica en poder prenyar l'animal.

Malgrat això, quan la mula queda gestant, és difícil que dugui a terme la gestació i, en general, la cria nascuda és feble i malaltissa. Alguns autors l'associen al fet que és un animal nascut amb escurçament de telòmers i pateix envelliment prematur. No obstant això, donada l'escassetat d'aquests parts, és una cosa que no s'ha pogut demostrar encara.

Malgrat ser semiestérils, una mula va parir a la Província de Còrdova (Espanya), en la localitat de Luque, el 1.952,5 altra a Magdalena (Colòmbia), i una altra més a Bhutan, el 7 de juny del 2004. El 2003, investigadors de la Universitat d'Idaho i de la Universitat Estatal d'Utah van trobar una forma de reproduir mules, clonant la primera mula com a part del Projecte Idaho.

Referències[modifica | modifica el codi]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Mul
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mul Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «mul». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «matxo». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.