Pura sang

De Viquipèdia
Infotaula cavallPura sang
Subject (horse) 20080420P1.jpg
País d'origenAnglaterra
SobrenomsTb (abrevació de Thoroughbred)
Creació1793 Modifica el valor a Wikidata
Estatno amenaçat Modifica el valor a Wikidata
CaracterístiquesCavall alt i esvelt, el seu ús més notable és en curses
Estàndards de raça
The Jockey Club

Australian Stud Book

General Stud Book

El pura sang és una raça de cavall, especialment coneguda pel seu ús en curses de cavalls. Tot i que de vegades es fa servir el terme "pura sang" per referir-se a qualsevol raça de cavall amb pedigrí, tècnicament només es refereix a la raça pura sang. Els pura sang són considerats cavalls de "de sang calenta" i són coneguts per la seva agilitat, velocitat i esperit.

Història[modifica]

Pura sang.

El pura sang com s'entén avui dia és una raça de cavall desenvolupada en el segle xviii a Anglaterra, quan eugues mares angleses van ser creuades amb sementals àrabs importats per crear corredors de distància.

Tots els pura sang moderns són descendents d'algun dels tres sementals importats a Anglaterra des de l'Orient Mitjà a la fi del segle xvii i principis del xviii: el Darley Arabian, el Godolphin Arabian, també conegut com el Goldophin Barb, i el Byerly Turk, al costat d'unes 35 eugues mares. (La primera part del nom d'aquests sementals es refereix al seu propietari britànic, mentre que la segona part és un indicador de l'origen del cavall).

El primer pura sang a les colònies americanes va ser Bulle Rock, importat per Samuel Gist del Comtat de Hannover, Virgínia, el 1730.

Al Regne Unit, el registre d'aquests cavalls és mantingut pel Jockey Club. Una organització diferent però amb el mateix nom manté els registres en Estats Units. Hi ha registres oficials de Jockey Clubs en diferents països. El primer registre de pura sang, o "Stud Book", va ser creat per un home a Anglaterra al segle xviii, i es creu que va ser aquesta la primera invenció del seu tipus.

Característiques[modifica]

Malgrat que els pura sang són primàriament criats per a córrer, també poden ser utilitzats per l'equitació i altres entrenaments combinats a causa de la seva condició atlètica.

Un pura sang típic mesura 16 pams (64 polzades/1,63 metres) d'altura, i pot ser castany, fosc, alatzà o tord quant al seu pelatge. La cara i la part inferior de les potes poden tenir taques blanques, però el color blanc generalment no apareix en altres parts del cos (encara que alguns gens relatius al color, usualment trobats en exemplars alazanes, porten com a conseqüència alguns pèls o taques blanques).

El pura sang és criat principalment per córrer al galop i amb una muntura. Existeixen variacions quant a la seva mida i conformació (l'estructura i aparença del cavall), i els compradors de potencials cavalls de cursa els seleccionen segons la seva conformació, el seu "paper" (el seu pedigree i campanya de pista dels seus ancestres tal com apareix en el catàleg de vendes) i la seva salut. Els compradors de "esprintadors" (cavalls que aniran distàncies curtes, fins a la milla), generalment seleccionen cavalls més musculars; aquells interessats en entrenar per les distàncies "clàssiques" sobre la milla generalment seleccionen exemplars més grans, amb potes més llargues. Algunes famílies de pura sang són conegudes com d'esprintadors o de fondistes, algunes per córrer en sorra i altres per córrer en mà, com usualment es troben a Europa. Els compradors generalment seleccionen exemplars grans (Man o'War, Secretariat, Dr Fager i Forego van cavalls grans), encara que sense això un nombre important de bons cavalls han estat petits (War Admiral, Round Table, Seabiscuit, Northern Dancer, i més recentment Dalakhani i Smarty Jones).

Molts experts en l'adquisició de pura sang intenten predir el potencial d'un poltre determinat observant el seu balanç estructural de manera general, l'atlètic i la seva disposició en caminar, la intel·ligència que mostren i la correcta conformació de les seves potes. Els compradors de cavalls més cars sovint contracten experts veterinaris perquè examinin i els informen de la condició de l'aparell respiratori d'un cavall, la salut de la seva estructura òssia i la grandària del seu cor.

Els exemplars nascuts en l'hemisferi nord tècnicament compleixen un any més d'edat l'1 de gener, mentre que aquells nascuts en l'hemisferi sud ho fan l'1 de juliol. Aquestes dates artificials han estat establertes per a permetre l'estandardització dels cavalls de cursa en diferents grups d'edat.

Aproximadament 35.000 poltres neixen i són registrats cada any als Estats Units. El major nombre de poltres neixen a Kentucky, Florida i Califòrnia.

Els estalons[modifica]

Tres cavalls llavorers foren els responsables del pura sang anglès: Darley Arabian, Byerley Turk i Godolphin Arabian. Els noms fan referència al propietari dels cavalls i a la raça suposada de cada animal.

Alguns estudis genètics han demostrat que el 95% dels pura sang actuals són descendents del Darley Arabian.[1]

Les "Royal mares"[modifica]

Les eugues fundadores de la raça són anomenades "eugues reials" pel fet que pertanyien a les escuderies del rei Charles II. No està gens clar si foren totes importades[2] o algunes havien nascut a Anglaterra.[3]

Apostes[modifica]

Des dels orígens del "Thoroughbred" o cavall Pura Sang Anglès, la cria fou incentivada per les apostes amb diners. L'any 1868, el català Josep Oller va patentar un sistema d'apostes per a les curses de cavalls ("Pari mutuel") basat en un sistema que havia ideat per a les apostes en baralles de galls. Aquell sistema se segueix utilitzant en tot el món. Josep Oller fou propietari i fundador del Moulin Rouge i l'Olympia, famosos locals de l'espectacle.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7941 "95% of thoroughbreds linked to one superstud" New Scientist. 6 setembre 2005.
  2. Pick, William; Johnson, R. The turf register, and sportsman & breeder's stud-book, 1803, p. 5– [Consulta: 18 gener 2011]. 
  3. Turner Publishing Co. Jockey's Guild - History of Race Riding. Turner Publishing Company, 15 juny 1999, p. 19–. ISBN 9781563114564 [Consulta: 18 gener 2011].