Raça

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Una raça és un tàxon que s'utilitza per classificar poblacions d'individus d'una mateixa espècie que, encara que tinguin capacitat de tenir descendència fèrtil, l'aïllament i la manca de flux genètic els ha pogut donar un seguit de propietats distintives. És un terme molt utilitzat per classificar els animals domèstics o de granja (races de porc, gat, gos, gall, cavall...).

Històricament, el terme raça es va aplicar a l'espècie humana, la qual cosa pot esdevenir polèmic per les nocions de superioritat i inferioritat que se li puguin atribuir a les diferències. El racisme va constituir la justificació per implantar el sistema esclavista, la persecució de minories i altres grups socials, com la del poble jueu durant l'Alemanya nazi, o el sistema de l'apartheid a Sud-àfrica.

En el passat, els antropòlegs havien dividit a la humanitat, basant-se en els seus trets morfològics, en tres grans subdivisions o races: negroide, mongoloide i caucasiana. La diversitat racial s'originà sobretot a partir del moment que l'Homo sapiens surt d'Àfrica fa entre 100.000 i 150.000 anys i es deu a l'adaptació de les poblacions a nous climes i nous ecosistemes.

El conceptes de raça i subespècie, malgrat ser similars, no són el mateix; entre altres coses, les subespècies es denominen amb nomenclatura trinomial, mentre que les races no, ja que no tene estatus taxonòmic i no són reconegudes pel Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica. A més en els humans el terme es confon amb el d'ètnia, pel que sovint s'utilitzen com a sinonims en el parlar comú. Per exemple els Hutus i els Tutsis.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raça Modifica l'enllaç a Wikidata