Codi Internacional de Nomenclatura d'algues, fongs i plantes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Jardí de Linnaeus a Uppsala
Portada de Species Plantarum, 1753

El Codi Internacional de Nomenclatura d'algues, fongs i plantes (International Code of Nomenclature for algae, fungi and plants sigles: ICN), abans Codi Internacional de Nomenclatura Botànica (International Code of Botanical Nomenclature, sigles ICBN) és un conjunt de regles i recomanacions que tracten sobre els noms botànics formals que es donen a les plantes. El que intenta és que cada grup taxonòmic ("tàxon") de plantes tingui només un nom botànic correcte acceptat universalment. El valor d'un nom científic és que sigui identificador; no cal que tingui un valor descriptiu o fins i tot acurat.

El ICN només pot ser canviat en un congrés botànic internacional (International Botanical Congress) (IBC), amb l'Associació Internacional per a la Taxonomia de les Plantes (International Association for Plant Taxonomy) proporcionant la infraestructura de suport. L'edició actual és el Melbourne Code (2012), basat en les decisions del XVIII IBC de Melbourne 2011. Aquest va estar precedit per Vienna Code (2005) i el St Louis Code (2000), els dos darrers disponíbles en línia.

La nomenclatura botànica és independent de la nomenclatura zoològica, la bacteriològica o la dels virus, que tenen els seus propis codis.

L'ICN s'aplica a grups tradicionalment considerats com a algues, fongs i plantes, ja siguin fòssils o no. S'incloen així els cianobacteris (també anomenats cianofícies o algues blau-verdoses, tot i que tècnicament no són algues), fongs, protists fotosintètics i els grups no fotosintètics relacionats.

Per a plantes cultivades hi ha un codi separat: Codi Internacional de Nomenclatura per a Plantes Cultivades (International Code of Nomenclature for Cultivated Plants) que dona regles suplementàries i recomanacions.

Enllaços externs[modifica]

  • PDF en Español - Código Internacional de Nomenclatura para algas, hongos y plantas (Código de Shenzhen), 2018