Fertilitat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
La Venus de Willendorf era un símbol de fertilitat

La fertilitat és la capacitat d'un animal, planta o terreny de produir o sustentar una progènie nombrosa. En els animals, inclosos els humans, és el resultat de la interacció de nombrosos factors, tant biològics (l'edat, l'estat de salut, el funcionament del sistema endocrí) com culturals (les prescripcions respecte al sexe i el matrimoni, la divisió sexual del treball, el tipus i ritme d'ocupació) que la fan variar espectacularment entre situacions diferents. En horticultura, és una mesura de la riquesa nutricional del terra.

La fertilitat humana ha estat històricament una qüestió culturalment significativa. En ser els fills una font crucial de mà d'obra en societats agràries o d'economia de subsistència, la capacitat d'oferir al nucli familiar una prole nombrosa era un tret molt valorat en les dones, i en moltes tradicions el marit estava autoritzat a anul·lar el matrimoni amb una esposa infèrtil. La infertilitat masculina, de freqüència similar, va romandre molt temps ignorada, atribuint-se només a les dones la responsabilitat de la reproducció, com a part del règim androcèntric i patriarcal d'Occident.

En sociologia, la fecunditat generalment es mesura com el nombre de fills per cada dona i s'utilitza com a indicador per al creixement vegetatiu de la població.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fertilitat Modifica l'enllaç a Wikidata