Fertilitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La Venus de Willendorf era un símbol de fertilitat

La fertilitat és la capacitat d'un animal, planta o terreny de produir o sustentar una progènie nombrosa. En els animals, inclosos els humans, és el resultat de la interacció de nombrosos factors, tant biològics (l'edat, l'estat de salut, el funcionament del sistema endocrí) com culturals (les prescripcions respecte al sexe i el matrimoni, la divisió sexual del treball, el tipus i ritme d'ocupació) que la fan variar espectacularment entre situacions diferents. En horticultura, és una mesura de la riquesa nutricional del terra.

La fertilitat humana ha estat històricament una qüestió culturalment significativa. En ser els fills una font crucial de mà d'obra en societats agràries o d'economia de subsistència, la capacitat d'oferir al nucli familiar una prole nombrosa era un tret molt valorat en les dones, i en moltes tradicions el marit estava autoritzat a anul·lar el matrimoni amb una esposa infèrtil. La infertilitat masculina, de freqüència similar, va romandre molt temps ignorada, atribuint-se només a les dones la responsabilitat de la reproducció, com a part del règim androcèntric i patriarcal d'Occident.

En sociologia, la fecunditat generalment es mesura com el nombre de fills per cada dona i s'utilitza com a indicador per al creixement vegetatiu de la població.

Una dona és fèrtil des del moment en què té el seu primer període, però la seva capacitat va disminuint amb l'edat. En el cas dels homes, també es constata un decreixement gradual, encara que més tardà i menys accentuat.

Si el cicle és regular de 28 dies; El dia 1 és el que baixa la regla i l’ovulació es dona el dia 14 del cicle. La fertilitat és de 5 dies abans de l’ovulació, ovulació i un dia després, en total 7 dies que hi ha major probabilitat de fertilitat. L'oòcit o ovòcit sobreviu uns dos dies, i els espermatozoides, alguns dies més.

La tècnica de reproducció assistida s’aplica a les parelles amb problemes de fertilitat que, després d’un temps de relaciones sexuals sense protecció, no han aconseguit un embaràs.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fertilitat