Cavall ibèric

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula cavallCavall ibèric

El cavall ibèric és un conjunt de races de cavall originàries de la península Ibèrica, que responen al prototip de cavall barroc, i la domesticació es remunta a la colonització grega. Totes aquestes tenen una sèrie de característiques més o menys comunes com:

  • Alçada mitjana. Cap raça ibèrica pura supera els 1,65 m d'alçada a la creu. Les races ibèriques oscil·len des de la mida d'una jaca o poni, com el jaco gallec, al d'un cavall normal, com el lusità.
  • Coll ample i lleugerament arquejat. Aquesta característica resulta més marcada en les races de major alçada.
  • Perfil convex o subconvex. En alguns tipus, recte, però mai còncau.
  • Crineres espesses. Totes les races ibèriques tenen crineres espesses i ocasionalment arrissades.
  • Formes arrodonides. Això, juntament amb el coll arquejat, defineix l'aspecte barroc. Totes les races ibèriques solen tenir formes arrodonides i no esveltes, amb la cua inserida baixa.
  • Capa fosca, variant entre el negre i el bai. La influència de races foranes com el barbaresc i l'àrab, van canviar aquesta tendència.

Races espanyoles[modifica]

Guerrer iber a cavall.

La FAO va reconèixer el 2005 l'existència de disset races característiques de la península Ibèrica.[1]

Les races considerades com pures, són races no resultants del producte de l'encreuament entre altres races ja existents. Les races creuades són el resultat de la selecció d'encreuaments entre dues o més races. A continuació, es mostren les races característiques espanyoles:

Races de Portugal[modifica]

A continuació, es mostren les races característiques portugueses:

Races no reconegudes[modifica]

Existeixen altres races encara no reconegudes oficialment o en situació dubtosa, que també s'engloben dins de les races de cavall ibèric:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Mitochondrial DNA Insight On The Evolutionary History Of The Iberian Horses» (en anglès). Plant & Animal Genomes XIV Conference. IPAG, 14-18/1/2006. [Consulta: 22 gener 2012].
  2. 2,0 2,1 «Genetic characterization of the Spanish Trotter horse breed using microsatellite markers» (en anglès). Genetics and Molecular Biology, n.30, 1/2007, pàg. 37-42 [Consulta: 10 setembre 2011].
  3. Lopez, Maria S. et al. "Mitochondrial DNA Insight On The Evolutionary History Of The Iberian Horses." Poroceedings of the XIV Plant and Animal Genome Conference, 2006

Enllaços externs[modifica]