Carro
Un carro és un vehicle de tracció animal, destinat a dur càrregues o persones amb un o més eixos.[1] L'aparició dels primers carros a l'Antic Món, cap al 3500 aC[2] va estretament lligada a la invenció de la roda. Estructuralment consta bàsicament d'una plataforma situada sobre els eixos. Aquesta plataforma es pot cobrir per a protegir la càrrega. La plataforma duu usualment una o dues perxes que serveixen per a lligar els animals amb un jou o bé per usar les mans.
Segons les necessitats se'n van fer variants com ara tartanes, carros de guerra, de combat, triomfals o carruatges més adaptat al transport de persones. Des d'un punt de vista tecnològic, el carro experimentà poques variacions en el transcurs de les edats mitjana i moderna.[1]
Al Nou Món on la roda era desconeguda fins a la invasió i l'ocupació pels europeus a la fi del segle XV els carros arribaren com una importació tecnològica.
Figura d'un carro de l'època de la dinastia Sui (581 - 618 aC) estirat per un bou.
Refugiats alemanys en un carro a la fi de la segona guerra mundial
Museus[modifica]
- Museu del Traginer a Igualada, amb una col·lecció de 39 carros i carruatges.
- Karrenmuseum a Essen (Bèlgica).[3]
- El Wagenmuseum a Texel (Païs Baixos) des del 2018 anomenat Museum Waelstee.[4]
Referències[modifica]
- ↑ 1,0 1,1 «carro». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
- ↑ Bunch, Bryan H.; Hellemans, Alexander. The history of science and technology: a browser's guide to the great discoveries, inventions, and the people who made them, from the dawn of time to today (en anglès). Houghton Mifflin Harcourt, 2004, p.31. ISBN 0618221239.
- ↑ «Karrenmuseum». Arxivat de l'original el 2018-07-14. [Consulta: 14 juliol 2018].
- ↑ «Museum Waelstee» (en neerlandès, alemany). Cultuurhistorisch Museum Texel, 2018.