Sabata

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Sabata (trilogia)».
Sabata de vestir actual

La sabata és una mena de calçat que cobreix el peu menys que una bota, puix que no supera l'altura del turmell, i més que una sandàlia. Serveix per a protegir el peu, així com per a l'estabilitat i resistència damunt el terreny.[1]

El cos de la sabata, que cobreix el peu, s'anomena empenya. La part inferior, en contacte amb el terra, és la sola. L'ànima (o omplert a Menorca) és la peça de sola o de pell que posen entre la plantilla i la sola de la sabata, de la retxa del taló fins a l'ampit del peu. La sabata pot ser tancada, o bé tancar amb sivella, si bé el més habitual avui dia és que tanqui amb cordons, passats per ullets; llavors el conjunt reposa sobre una llengüeta, per motius de comoditat. D'ençà de la fi del segle XVIII s'ha generalitzat la sabata reforçada amb taló.

Tradicionalment les sabates eren de forma única per a tots dos peus, i era costum anar-les canviant de peu per tal d'evitar que es deformessin excessivament; no fou fins a les primeres dècades del segle XIX que es generalitzà el parell de sabates amb forma específica per als peus dret i esquerre.

Sabata de cuir de entre 800 i 400 aC al Museu de Hallstatt, a Àustria.

Ús militar[modifica]

Tradicionalment la sabata era el calcert més habitual de la infanteria de la major part dels exèrcits, sovint en combinació amb polaines; en canvi, la cavalleria i, generalment, l'oficialitat, acostumaven de dur botes. Pels volts del 1830 les sabates tendiren a ésser substituïdes per algun tipus de bota com a calçat bàsic de tot l'exèrcit. En les darreres dècades les sabates han reaparegut als exèrcits, circumscrites, però, a l'uniforme de passejada.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Sabata». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Sabata
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sabata Modifica l'enllaç a Wikidata