Pissarra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Pissarra (desambiguació)».
Infotaula de rocaPissarra
SlateUSGOV.jpg
Tipus poble
Modifica les dades a Wikidata
Teulada de llicorella

La llicorella, llacorella, llècol o pissarra (castellanisme[1][2][3]) és una roca metamòrfica d'origen sedimentari, de textura granular fina i homogènia. És d'estructura laminar o foliàcia, cosa que permet obtenir-ne lloses planes i primes (també anomenades basalt) de forma regular. S'usa per a revestiments de teulades en zones on neva. Està constituïda per fragments petits únicament visibles amb lupa i presenta exfoliació en làmines. La llicorella pot contenir quantitats variables de quars, mica, minerals d'argila i feldspats. És abundant a tot el Pirineu català.[4]

La llosa de llicorella de què es fan els llosats o cobertes de les cases és dita llosarda al Conflent i Cerdanya.

La pissarra és una roca metamòrfica homogènia formada per la compactació d'argiles. Es presenta generalment en un color opac blavós fosc i dividida en fulles planes i, per aquesta característica, és utilitzada en cobertes i com antic element d'escriptura. La pissarra és una roca densa, de gra fi, formada a partir de roques sedimentàries argiloses i, en algunes ocasions, de roques ígnies. La principal característica de la pissarra és la seva divisió en fines làmines o capes (pissarrositat). Els minerals que la formen són principalment quars i moscovita. Sol ser de color negre blavós o negre grisenc, però n'existeixen varietats vermelles, verdes i d'altres tons. Gràcies de la seva impermeabilitat, la pissarra s'utilitza en la construcció de teulades, com a pedra de pavimentació i fins i tot per a fabricació d'elements decoratius.

Espanya és el major productor de pissarres del món i el segueixen la Xina en segon lloc i el Brasil en tercer.

Gal·les és una de les zones amb més tradició i producció. A Europa també hi ha importants pedreres a Portugal, Itàlia o Alemanya. A Espanya hi ha importants jaciments a El Bierzo, Cabrera i Valdeorras (Lleó i Ourense), Bernardos (Segòvia) i Villar del Rey (Badajoz).

A Amèrica del Nord les zones de producció més importants es troben a Terranova, la vall de la pissarra a Vermont i Nova York, i el comtat de Buckingham a Virgínia. La launa és una argila magnèsica d'estructura pissarrosa i color gris blavós, que resulta de la descomposició de les pissarres argiloses.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pissarra Modifica l'enllaç a Wikidata