Fonoll

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la planta. Si cerqueu el poble de la Conca de Barberà, vegeu «El Fonoll».
Infotaula d'ésser viuFonoll
Foeniculum vulgare Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font defruit del fonoll, oli de fonoll, fonoll, Organic fennel seed (en) Tradueix i fennel bulb (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaApiaceae
GènereFoeniculum
EspècieFoeniculum vulgare Modifica el valor a Wikidata
Mill., 1768
Nomenclatura
Sinònims
Seseli dulce
Seseli piperitum Modifica el valor a Wikidata
Llavors de fonoll
Bulbs de fonoll

El fenoll o fonoll (Foeniculum vulgare) és una espècie silvestre i conreada dins de la família Apiaceae, originària del sud d'Europa i el Pròxim Orient. És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània.

Un lloc on abunda el fenoll és un fenollet, fenollar, una fenolleda o fenollosa.

Descripció[modifica]

Herba perenne de fulles fines i glauques que arriba a 2 metres d'alçada. Floreix a l'estiu i fa una umbel·la de flors grogues i fruits petits i aromàtics.

Aquesta planta té usos gastronòmics, medicinals i en perfumeria. Té un gust d'anís, ja que també conté anetol. És una planta molt resistent a la secada i es troba en molts llocs de la terra baixa.

Distribució[modifica]

És originari de la Mediterrània. Als Països Catalans és molt comú i àmpliament distribuït en fenassars i altres prats mediterranis fins a 1.300 metres d'alçada.[1]

Conreu[modifica]

Flors de fonoll cultivat visitat per una mosca (pol·linitzadora) i una formiga

La varietat dulcis és un conreu típic d'Itàlia (finocchio), amb les fulles basals engruixides que fan com un "bulb". Se sembra directament a l'estiu i es cull a la primavera.

Les altres varietats són generalment plantes silvestres. Se'n cullen els fruits a la tardor i les fulles tendres a la primavera.

Gastronomia[modifica]

Fulles tendres de fonoll

Les llavors s'aprofiten en la cuina de molts països. Es fan servir senceres o mòltes. A la zona del Mediterrani, les llavors serveixen per a condimentar certs productes de pastisseria. També serveixen com a ingredient de la cuina del Pròxim Orient i com a ingredient de la barreja d'espècies dels curris del subcontinent indi.

Les fulles verdes i crues es fan servir com a ingredient d'amanides. A l'Àsia del sud-est (Laos, Tailàndia, Xina) es mengen crues com a acompanyant de plats de peix o carn. En la gastronomia italiana, francesa i xinesa, les fulles fresques serveixen també per a preparar i condimentar sopes, i són un dels ingredients de plats de verdures, peixos i carns bullides similars a l'escudella.[2]

Els bulbs de les varietats de fonoll conreades són molt populars en la cuina de Centreeuropa. Es preparen bullits amb vinagreta, per a acompanyar plats sencers gratinats amb beixamel i coberts de formatge o tallats en trossos en quiche, entre moltes altres formes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. de Bolòs, Oriol [et al.].. Flora manual dels Països Catalans. 2a edició. Barcelona: Pòrtic, 1993. ISBN 84-7306-400-3. 
  2. Bacallà amb pop i fonoll Arxivat 2022-03-31 a Wayback Machine..

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]