Creu de Sant Jordi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Creu de Sant Jordi (desambiguació)».
Creu de sant Jordi, bandera d'Anglaterra

La creu de sant Jordi és una creu vermella sobre un fons blanc. S'utilitza com a bandera d'Anglaterra, Gènova i també figura en l'escut de Barcelona, en l'escut d'Aragó (creu d'Alcoraz), en els de les ciutats de Coblença, Friburg de Brisgòvia, Londres i Milà, de l'estat alemany de Renània-Palatinat, a la bandera de Geòrgia i en el de la regió de Sardenya.

Història[modifica]

La creu de sant Jordi era enarborada al principi per la República de Gènova, que controlava el comerç marítim mediterrani al voltant del segle xi. Anglaterra va sol·licitar permís per enarborar-la en els seus vaixells de tal manera que estiguessin protegits per navegar pel Mediterrani i el mar Negre. Més tard, va esdevenir insígnia de la Royal Navy, potència marítima que arribaria a ser posteriorment la més important del món. Va quedar incorporada així a la bandera britànica, que més tard colonitzaria territoris dels cinc continents. Fins i tot avui forma part de gran quantitat d'insígnies nacionals. Així mateix, en els seus últims dies també va formar part de l'emblema de l'Imperi Romà d'Orient i del rei Ramir I d'Astúries.

També és la bandera nacional de Geòrgia i de Sardenya, així com l'escut de Londres, Milà, Gènova, Bolonya i Mont-real, entre d'altres. A l'estat espanyol, apareix representada en els escuts d'Aragó, Barcelona i Almeria, així com en les banderes d'Almeria capital i les tres províncies aragoneses Saragossa, Osca i Terol. Alguns municipis, com Valdecaballeros (Extremadura) i Alcoi (País Valencià) també la porten en el seu escut.

Galeria[modifica]

Escuts[modifica]

Banderes[modifica]

Vegeu també[modifica]