BK 7,5

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'armaBK 7,5
País d'origenAlemanya
Història de servei
OperadorsLuftwaffe
GuerresSegona Guerra Mundial
Especificacions
Calibre75 mm

El Bordkanone BK 7,5 (Canó d'abord 7,5) era un canó automàtic desenvolupat per Rheinmetall des del canó PaK 40 per a ser instal·lat en l'avió d'atac a terra Heschel Hs 129B3.

Totalment automàtic, incorporava un nou sistema hidràulic d'amortiment del retrocés i un fre de boca aerodinàmic. En l'espai de darrera la cabina hi havia el sistema de càrrega automàtic, amb 12 projectils dins un tambor rotatori. El canó i el seu mecanisme de retrocés ocupava una góndola allargassada sota el fuselatge.[1]

Origen i desenvolupament[modifica]

A principis del 1942 el RLM va donar instruccions per a que s'instal·lés en alguna aeronau el canó PaK 40 per poder atacar des de l'aire als tancs soviètics. Es va triar el Junkers Ju 88 per la seva fortalesa estructural i perquè permetia, amb tres tripulants, que hi hagués prou espai per a instal·lar-lo i que un tripulant, manualment, alimentés el canó.

En les proves es va detectar que s'havia de modificar el fre de boca, ja que els gasos del tret afectaven a les pales de les hèlix, els radiadors dels motors i la cabina. A més les vibracions a les que estava sotmesa l'aeronau al disparar afectaven els seus instruments. L'experiència adquirida va portar a Rheinmetall a dissenyar el Bordkanone BK 7,5.

El BK 7,5 partia del cos, canó, recuperador i forrellat semiautomàtic del PaK 40, amb un nou fre de boca més aerodinàmic, un nou sistema hidràulic d'amortiment del retrocés i un carregador automàtic en forma de tambor que contenia 12 projectils. La rotació del tambor era electrico-pneumàtica. Es va començar a instal·lar en els Hs 129B3 per a fer les proves de tir a l'agost de 1944 on es va veure que limitava especialment les qualitats de vol de l'avió. Només 25 exemplars del Hs 129 B3 van arribar a les unitats de primera línia abans que es tanqués la línia de producció al setembre. En combat, el B-3 es va mostrar efectiu, però els seus nombres reduïts van tenir poc efecte en l'esforç de guerra.[2]

Referències[modifica]