Babord

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Direccions en un vaixell

Babord és el costat esquerre d'una nau mirant cap a proa (cap endavant). Es fa servir per a vaixells, avions, naus espacials o similars.[1]

Segons el reglament internacional per a la prevenció d'abordatges, RIPA, de nit, els vaixells estan obligats a dur un fanal vermell al costat de babord, que indica la banda esquerra de la nau. Aquest fanal ha de ser visible des de qualsevol angle entre la proa i 135º a babord de la proa.

Tots els objectes del vaixell que s'han de numerar[2] i que estan a babord tenen assignats per conveni els nombres parells, per exemple cabines, etc.

L'anàleg per al costat dret de la nau es diu estribord.

Denominació antiga[modifica]

Francesc Eiximenis en la seva obra el Dotzè del Crestià[3] parlava de la guerra naval i de la disciplina i ordre que cal observar en els vaixells. En el capítol CCCXXXIII (333) exposava diversos conceptes interessants. Entre altres la necessitat d'anomenar amb precisió els diversos llocs de combat en la coberta d'un vaixell. I recordava el costum català d'anomenar la banda dreta (estribord) "banda de Santa Maria" i la banda esquerra (babord) "banda de Sant Jordi".

Amurat a babord[modifica]

Es diu que un veler navega amurat a babord quan rep el vent per la banda de babord. Un veler amurat a estribord té preferència de pas sobre un veler amurat a babord.

Virada per avant d'un veler. El vent es representa per la fletxa vermella. En la figura 1 el veler està amurat a estribord. En la 2 comença a orsar. En la 3 està aproat al vent (a fil de roda). En la 4 està arribant. En la 5 està amurat a babord.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]