Baihua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaBaihua
Data1917 Modifica el valor a Wikidata
Tipusllenguatge escrit Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües sinoaustronèsiques
llengües sinotibetanes
llengües sinítiques
xinès escrit Modifica el valor a Wikidata

El Baihua o xinès vernacle és el xinès estàndard (xinès simplificat : 白话文; xinès tradicional: 白話文 i pinyin : báihuà wèn). La traducció literal seria "discurs clar" i també "escrit vernacular". Es contraposava al xinès clàssic, el "wényán", (文言). El xinès vernacle, baihua, (白话) es basava en el mandarí oral. La seva adopció va significar una aproximació a la llengua que la gent parlava al carrer, el de la vida quotidiana. Amb aquest estil, la puntuació i les xifres aràbigues, per influència de les llengües occidentals, són innovacions que apareixen a la llengua escrita. El pas del xinès literari al baihua va ser un degoteig de centenars d'anys però la seva eclosió es produirà a partir de la segona meitat del segle xx. Per això es parla d'un baihua “tradicional” i un baihua “modern” (el guoyu).

Des de fa uns cent anys és poc freqüent l'ús del xinès literari i el nombre de persones capacitades per llegir-lo (i és clar, poder expressar-se) es va reduint cada vegada més (són erudits, especialistes de la llengua o historiadors).

A partir dels anys 20 el xinès literari va deixar pas definitivament al baihua que és l'estil d'escriptura més utilitzat a avui a la Xina. Això va ser fruit dels aires modernitzadors dels intel·lectuals de finals de segle xix i començaments del xx. La majoria dels diaris, llibres i publicacions de l'Administració i textos legals estaven escrits en xinès vernacle. El govern l'imposà a les escoles primàries (a les universitats va trigar més).

Segons el registre que se li vulgui donar a un escrit es pot aconseguir aproximar-lo al xinès literari (seria l'equivalent al cas del català quan es fa servir un vocabulari arcaic o s'empren frases en llatí).

Durant la dinastia Zhou (1046–256 BC), el xinès arcaic era el que es feia servir en la llengua escrita i parlada. A partir de la dinastia Ming i de la dinastia Qin el xinès escrit comença a evolucionar i a diferenciar-se cada cop més del xinès parlat. Amb el temps, el xinès literari i el xinès vernacle es van distanciant tant que la llengua oficial cada cop era més difícil per al poble i la llengua vernacla ja no es limitarà a ser oral, també es farà servir en textos escrits.

Es considera Jin Shengtan com el pioner de la literatura en estil baihua. Però la seva difusió s'inicià amb el moviment nacionalista del 4 de maig del 1919. L'escriptor Lu Xun, Chen Duxiu fundador del Partit Comunista i altres intel·lectuals ajuden que el baihua vagi guanyant terreny, considerant el wényán, elitista, una relíquia del passat.

Els reformistes no formaven un grup monolític, es divideixen entre els favorables als canvis graduals i els partidaris dels canvis radicals (com era imposar l'alfabet llatí).

Per evitar ambigüitats amb els xinès parlats en diferent territoris, es recomana que en comptes de baihua es citi “xinès escrit estàndard”.

Malgrat tot, el xinès literari encara s'ensenya a la Xina continental, a Taiwan (on és molt popular), a Hong Kong i a Macau.

Bibliografia[modifica]

  • “La llengua xinesa: història, signe i context. Una aproximació sociocultural” de David Martínez Robles. de.UOC. Barcelona. Gener 2008. ISBN 978-84-9788-678-9 (Pàg. 96 i següents).