Ball dels totxets

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Ball de bastons a Barcelona
Ball de Bastons a Granollers
Ball en execució

El ball dels totxets és una dansa popular molt estesa a les comarques de la Ribagorça, la Llitera, la Noguera i els Pallars. De manera més extensa, a Catalunya i Europa, ja que de fet es tracta d'una denominació específica del ball de bastons. Per tant, sota aquest nom considerarem només els balls que utilitzen com a element principal dos totxets i l'acció de picar entre ells, en l'àmbit territorial de les comarques esmentades.

Orígens i antiguitat del ball. Vegeu l'article sobre el ball de bastons.

Aquests balls es van ballar l'any 1150, durant les festes del casament del comte Ramon Berenguer IV amb la filla del rei d'Aragó.

En el cas del ball dels totxets de Camporrells, en els seus orígens era un ball només ballat per homes, però des dels anys 60 -concretament 1969- la figura de la dona també hi és present, i actualment ja té una gran rellevància.

El corpus del ball: de l'amor a la guerra[modifica]

Totxets[modifica]

Els totxets estan fets normalment de fustes molt fortes, com ara les de roure o alzina, encara que alguns poden ser de lledoner o ametller. Els que poden donar un so més clar i brillant són els de boix, però és una fusta que té molta tendència a escardar-se. Tenen una llargada de 50 cm i un gruix de 3-4 cm, que va des d'una part més prima al mànec fins a una més gruixuda al cap per on es piquen.

Al mànec hi porten unes cintes de coloraines que solen ser grogues i roies.

Vestuari[modifica]

El vestuari del ball dels totxets de Camporrells és el següent: El calçat acostuma a ser l'espardenya envetada, mitges blanques calades, pantalons negres de vellut, faixa de color roig, camisa blanca i mocador de color roig lligat al cap. En alguns moments, els balladors han dut armilles.

Música[modifica]

Els Gaiters de Casserres. El bot. La Principal de Camporrells i la música de banda. La tornada de les gaites. La música harmonitzada per a formació de vent.

Extracte de l'article del ball de bastons: "Les melodies del ball de bastons acostumen a ser tonades senzilles, molts cops repetitives. Alguns balls de bastons tenen músiques pròpies però un gran nombre utilitzen melodies populars o fins i tot cançons modernes. Hi ha catalogades més de mil melodies diferents que s'utilitzen com a ball de bastons."

El corpus musical del ball dels totxets de Camporrells és d'una gran riquesa.

"Totxets de Camporrells. 30 anys de recuperació d'un ball i una tradició popular (1979-2009). Llibre-CD editat amb motiu de la commemoració del 30è aniversari. Camporrells, 30 de juliol de 2009. Edició a càrrec de Ramon Sistac & Josep Ramon Vidal.

Els balls[modifica]

L'estructura bàsica és el quadre de quatre totxetaires.

Figures de ball

Extracte de l'article del ball de bastons: "Durant els balls es poden identificar una sèrie d'elements comuns. Les passades com a moviments on els balladors es creuen, passant en direccions oposades i picant per anar a buscar un altre ballador. Els sotacames, figura emblemàtica del ball de bastons i que consisteix a fer picar els bastons, fent-los passar per sota una cama. Els salts on els balladors salten per picar a l'aire amb un altre ballador, i els cops a terra amb els bastons, moviment que alguns folkloristes han interpretat com a reminiscència de ritus de fertilitat a la terra."

Notes de vocabulari[modifica]

  • Cap del quadre: Ballador que porta la direcció i la responsabilitat de la colla. Marca els moviments principals del ball.
  • Sotacama o cop pel davall de la cama: Picada per sota la cama, que en el cas del ball dels totxets és de mitja cama, ja que un pica i l'altre rep.

Enllaços externs[modifica]

Blocs:

Grups a la xarxa: Totxetaires de Camporrells. 30 aniversari 1979-2009

Camporrells

Enllaços amb el ball de bastons[modifica]

Webs d'algunes colles[modifica]