Vés al contingut

Balma de l'Espluga (Puig Cendrós)

Infotaula de geografia físicaBalma de l'Espluga
TipusIndret i abric rocós Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaOlesa de Montserrat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPuig Cendrós Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 34′ 33″ N, 1° 53′ 29″ E / 41.575781°N,1.891251°E / 41.575781; 1.891251
Ermita de Sant Salvador de les Espases. La paret rocosa de la dreta de la imatge correspon a aquesta balma

La balma de l'Espluga és una paret freqüentada per escaladors al vessant oest de la muntanya del Puig Cendrós, a Olesa de Montserrat.[1] Popularment també se l'anomena Les Paparres. Per accedir-hi, cal prendre un corriol força pedregós des del Coll de les Espases,[2] just darrere d'un pessebre de ferro. Al cap de 15 minuts d'aproximació, arribarem als peus de la paret calcària esmentada. La seva formació es deu a una falla tectònica. És una zona d'escalada, amb parts desplomades, molt apreciada per les fabuloses vistes a Montserrat i al Congost del Cairat.

Segons fonts arxivístiques de l'Arxiu Històric Municipal d'Olesa de Montserrat, antigament era una zona d'extracció de matèria primera per produir calç. Molt a la vora, hi ha un camí que es dirigeix a Olesa de Montserrat amb el nom de camí de les Escaleres, donant-nos a entendre l'etimologia del nom que era l'antic camí per traginar aquest material.

Referències[modifica]

  1. Soler Gironès, Joan. Guia excursionista d'Olesa de Montserrat. Olesa de Montserrat: Comunitat Minera Olesana, 2012, p. 200. 
  2. Montserrat, Ajuntament d'Olesa de. «Mirador del coll de les Espases». [Consulta: 27 desembre 2017].