Barranc de la Podega

Infotaula de geografia físicaBarranc de la Podega
Imatge
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial925 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaIsona i Conca Dellà (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMare de Déu de la Vilavella de Basturs Modifica el valor a Wikidata
Final
Cota final503 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaPallars Jussà (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióIsona i Conca Dellà Modifica el valor a Wikidata
DesembocaduraNoguera Pallaresa Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 10′ 33″ N, 1° 00′ 22″ E / 42.175946°N,1.006025°E / 42.175946; 1.006025
42° 11′ 26″ N, 0° 57′ 32″ E / 42.190633°N,0.958854°E / 42.190633; 0.958854
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida4 (longitud) km

El barranc de la Podega és un barranc del terme actual d'Isona i Conca Dellà i de l'antic d'Orcau, que discorre íntegrament dins d'aquest terme (antic i actual). En alguns mapes apareix amb el nom de barranc de la Call, aplicat al tram darrer d'aquest curs d'aigua.

Es forma just al sud i a sota de la muntanya de Sant Corneli, a la Solana d'Orcau, en un cap de vall delimitat al nord per Sant Corneli, al sud per la serra de la Costa del Llarg i del Pas de Llebre, i a llevant pel coll que dona pas a la Solana de Llavaners i la carena on es troba l'ermita de la Mare de Déu de la Vilavella de Basturs, just per sota dels 929 m. alt. (alçada del coll que acabem d'esmentar, i que fem servir de referència del naixement).

Després davalla cap a ponent, inflexionant gradualment cap al nord, passa just pel nord i a sota del poble de Montesquiu, que queda aturonat a migdia del barranc, fins a abocar-se en la Noguera Pallaresa dins de les aigües del Pantà de Sant Antoni, sota mateix del Pla de Puig de l'Anell, a 500 m. alt., sota de l'indret on hi ha la Cabana de l'Aragó.

Durant el seu curs, el barranc de la Podega rep l'afluència de nombrosos barrancs i torrents de curt recorregut i forts pendents, que baixen dels serrats dels vessants de la muntanya de Sant Corneli, al nord, o de les serres de la Torreta de Suterranya, Serra de Coll i Roc de Neret, al sud i sud-oest. L'únic barranc d'un cert recorregut i importància que rep, ja en el tram final, és el barranc de Rubiol.

Actualment, l'aiguabarreig amb les aigües del pantà -de la Noguera Pallaresa- es produeix molt més amunt que antigament, quan el barranc baixava a trobar la Noguera a la mateixa llera del riu. El seu recorregut total és d'uns 4 quilòmetres.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barranc de la Podega