Bastonet de la retina

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Bastó (cèl·lula))
Salta a: navegació, cerca
Esquema d'un bastonet

Els bastonets de la retina són cèl·lules fotoreceptores de la retina responsables de la visió en condicions de baixa lluminositat. Presenten una elevada sensibilitat a la llum tot i se saturen en condicions de molta llum, tot i que no detecten els colors. Se situen en gairebé en tota la retina exceptuant la fòvea. Contenen rodopsina, que és una proteïna que presenta una major sensibilitat a les longituds d'ona properes a 500 nanòmetres, és a dir, a la llum verda blavosa.

Els bastonets es connecten en grup i responen als estímuls que arriben a una àrea general, però no tenen capacitat per separar els petits detalls de la imatge visual. La diferent localització i estructura d'aquestes cèl·lules condueix a la divisió del camp visual de l'ull en una petita regió central de gran agudesa i una zona perifèrica de menor agudesa, però amb gran sensibilitat a la llum. Així, durant la nit, els objectes es poden veure per la part perifèrica de la retina quan són invisibles per a la fòvea central.

Els bastonets són més prims que els cons, el diàmetre dels seus segments interns és aproximadament de 2 micres. Els segments externs dels bastonets estan formats per discos membranosos aïllats de la membrana plasmàtica, on es troba la rodopsina. Aquests discs estan contínuament renovant-se. Els discs antics es van desplaçant cap a la zona de l'epiteli pigmentari, on són fagocitades i convertits en fagosoma durant el cicle diürn, sobretot a l'alba.

Aquestes cèl·lules són molt sensibles, capaces de detectar l'energia d'un sol fotó i les responsables per tant que sigui possible la visió nocturna.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bastonet de la retina Modifica l'enllaç a Wikidata

Vegeu també[modifica]