Batalla de Dayr al-Jamàjim

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Batalla de Dayr al-Djamadjim)
Jump to navigation Jump to search
Battle icon gladii.svgBatalla de Dayr al-Jamàjim
Revolta d'Ibn al-Àixath
Data juliol de 702
Localitat Dayr al-Jamàjim
Resultat victòria califal
Batalla de Dayr al-Jamàjim (Orient Proper)
Batalla de Dayr al-Jamàjim
Batalla de Dayr al-Jamàjim
Batalla de Dayr al-Jamàjim
Coord.: 32° 2′ 0″ N, 44° 24′ 0″ E / 32.03333°N,44.40000°E / 32.03333; 44.40000
Bàndols
Califat omeia Rebels musulmans: Iyad
Comandants en cap
Al-Hajjaj ibn Yússuf
Abd-Al·lah ibn Marwan
Muhàmmad ibn Marwan
Ibn al-Àixath

La batalla de Dayr al-Jamàjim es va lliurar el 702 entre el general omeia Al-Hajjaj ibn Yússuf i el general rebel Ibn al-Àixath, aixecat al Sistan, que tenia el suport dels àrabs de Kufa i de molts mawali no àrabs.

Ibn al-Àixath, que comandava els exèrcits que avançaven conquerint territoris a l'Iraq, avançava a ritme lent a ulls d'Al-Hajjaj, que l'apressava a avançar més ràpid cap a l'est, amb l'amenaça de destituir-lo i posar en el seu lloc al seu germà Ishaq. Ibn al-Àixath va deixar la decisió en mans dels seus oficials, qui estaven d'acord a aturar una guerra inacabable en territoris llunyans, i es van revoltar el 700, reunint un exèrcit de 100.000 homes[1] i prenent Kufa i Bàssora. El governador, assetjat a Bàssora va cridar les forces de Síria, que van arribar el juliol liderades per Abd-Al·lah i Muhàmmad, els fills del califa Abd-al-Màlik ibn Marwan, que van derrotar els rebels, que es van retirar cap a Maskin, on foren novament derrotats, mentre el general omeia va entrar a Kufa.

At-Tabarí (II, 1070), Al-Massudí (a Tanbih i a Muraj) i Al-Yaqubí, entre d'altres, donen relats de la batalla.

Dayr al-Jamàjim fou una antiga vila d'Iraq propera a Kufa de la tribu dels Iyad, situada a l'oest de l'Eufrates als turons de Kufa prop d'Ayn at-Tamr i Faluja.

Referències[modifica]