Batalla de Frankenhausen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Frankenhausen
Guerra dels camperols
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data15 de maig de 1525
Coordenades51° 21′ 21″ N, 11° 06′ 04″ E / 51.3558°N,11.1011°E / 51.3558; 11.1011
Llocal costat de Bad Frankenhausen, actualment l'estat alemany de Thuringia
Resultatvictòria Habsburg-hongaresa
Bàndols
Hesse Landgraviat de Hessen
Ducat de Brunswick-Wolfenbüttel Ducat de Brunswick-Wolfenbüttel
Saxònia Ducatde Saxònia
Contingent de pagesos
Comandants
Felip I de Hessen
George, Duke of Saxony
Thomas Müntzer
Baixes
Desconegudes 6,000 (?)

La Batalla de Frankenhausen va ser on es va decidir el resultat de la Guerra dels camperols que va esclatar l'any 1524 a Alemanya.

No s'ha de pensar que fos un moviment aïllat, ja que altres 18 moviments similars (cal esmentar al País Valencià i a Mallorca les Germanies), es produïren al llarg del segle xvi. Però a diferència de les altres revoltes aquesta té un important component religiós.

De fet, el moviment es va desencadenar el 1524 quan les comunitats reformades van afirmar que tenien dret a elegir lliurement el seu pastor. Luter no va reaccionar en un primer moment i promogué per tot la pau, però quan va veure l'extensió del moviment i l'acusació dels prínceps que el designaven com a cap de la revolta, va enviar el cavaller Felip I de Hessen a reprimir el moviment dels camperols liderats pel mil·lenarista Thomas Müntzer.

Luter va triar aquesta ocasió per aprovar una reforma de la reforma, passant d'una reforma sense fil conductor a una reforma institucionalitzada des de dalt, és a dir, amb l'ajut del poder civil. Per tant, va decidir assignar un poder de reforma al príncep, el jus reformandi a través del qual es converteix tot un territori quan el titular de l'autoritat civil, tria la religió reformada i es converteix en garant de l'autoritat religiosa que pot controlar l'acció dels pastors en el seu territori.

El 15 de maig de 1525 a la Batalla de Frankenhausen, al voltant de 6.000 persones van morir i Tomás Müntzer fou capturat. Va ser executat el 27 de maig.