Batalla de Krasnik

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Batalla de Kraśnik)
Infotaula de conflicte militarBatalla de Krasnik
front oriental Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data1914 Modifica el valor a Wikidata
Coordenades50° 54′ N, 22° 12′ E / 50.9°N,22.2°E / 50.9; 22.2
LlocKraśnik Modifica el valor a Wikidata

La batalla de Krasnik és una batalla de la Primera Guerra Mundial que es va desenvolupar del 23 al 25 d'agost de 1914 a la província de Galítsia. El 1r exèrcit austrohongarès derrota el 4t exèrcit rus, signant així la primera victòria d'Àustria-Hongria durant el conflicte.

Context[modifica]

Des de la declaració de guerra, els dos camps mobilitzen els seus exèrcits i intenten assegurar les seves fronteres. És una cursa per ser el primer a atacar en territori enemic. Els primers enfrontaments són de baixa intensitat. El 23 d'agost els russos entren a Prússia, els austrohongaresos a la Polònia russa ocupant Miechów, ciutat del govern de Kielce.

Objectius[modifica]

El cap d'estat-major Franz Conrad von Hötzendorf tenia com a objectiu entrar a Polònia per tallar la línia estratègica de proveïment Varsòvia-Kíev, i així fa avançar el primer exèrcit austrohongarès, amb el suport del quart exèrcit.

Al mateix temps, el comandant Nikolai Ivanov ordenava als seus quart i cinquè exèrcits atacar el nord de les tropes enemigues.[1] El xoc va tenir lloc entre el primer exèrcit austrohongarès i el quart exèrcit rus. El xoc del quart exèrcit austrohongarès i el cinquè exèrcit rus es va resoldre a la batalla de Komarów.

La batalla de Krasnik (al centre a la dreta de la segona fletxa)

Les forces austrohongareses tenien un avantatge de posició i un avantatge numèric entrant al cor de la batalla. Després d'una fase de moviment entre els quatre cossos d'exèrcit, el combat té lloc durant quatre dies, i va ser molt diferent d'altres batalles del front oest, les tropes no van tenir temps de preparar trinxeres i la cavalleria hi va tenir un paper destacat.

Conseqüències[modifica]

Els austrohongaresos van obtenir així una primera victòria fent retrocedir els russos. Tractat com a heroi, el vencedor de Krasnik, el general Viktor von Dankl va ser condecorat amb l'Orde militar de Marie-Thérèse i ennoblit. Però aquest èxit inicial va ser anul·lat poc després pel desastre austrohongarès de la batalla de Lviv que va permetre als russos ocupar Galítsia oriental i Bucovina.

A les seves memòries de guerra, Douglas Haig i Luigi Cadorna van tractar aquestes batalles com carnisseries generals que van costar un alt nombre de vides tant entre els soldats com entre els comandaments i van acabar per afeblir els oponents.[2]

Referències[modifica]

  1. N. Golovin «The Great Battle of Galicia (1914): A Study in Strategy.». The Slavonic Review, 5, 1926–27, pàg. 25–47.
  2. Buttar, 2014, p. 216.

Bibliografia[modifica]

  • Buttar, P. Collision of Empires: The War on the Eastern Front in 1914. Osprey Publishing, 2014. ISBN 978-1472813183.