Biangbiang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBiangbiang
Característiques
País d'origenRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
GastronomiaShaanxi cuisine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusfideus xinesos i fideus xinesos Modifica el valor a Wikidata

Els Biangbiang (xinès tradicional: 𰻞𰻞, xinès simplificat: 𰻝𰻝, pinyin: Biángbiáng) o fideus biangbiang (xinès tradicional: 𰻞𰻞麵, xinès simplificat: 𰻝𰻝面, pinyin: Biángbiángmiàn) són un tipus de fideus xinesos provinents de la cuina de Shaanxi. Aquests fideus, promocionats com una de les «vuit curiositats de Shaanxi» (xinès tradicional: 陝西八大恠, xinès simplificat: 陕西八大怪, pinyin: Shǎnxī bādà guài, literalment 'Vuit grans curiositats de Shaanxi'),[1] es diu que tenen forma de cinturó, a causa del seu gruix i longitud.

Són coneguts per ser escrits amb un caràcter específic i inusualment complex,[2] que en la seva forma tradicional () està format per 58 traços i en la seva forma simplificada () per 42. La seva romanització en pinyin és biáng i el caràcter se sol usar per duplicat (xinès tradicional: xinès simplificat: pinyin: Biángbiáng).

Els fideus[modifica]

Els biangbiang són uns fideus gruixuts i amples fets a mà. Històricament propis només de la gastronomia local de Shaanxi, eren preparats i consumits habitualment per treballadors que no disposaven de prou temps per a preparar uns fideus més fins i elaborats. No ha estat fins a l'arribada de les xarxes socials que el coneixement de la seva existència s'ha estès més enllà de Shaanxi, en gran part gràcies a la complexitat del caràcter usat per a denotar-los, que atreu la curiositat tant de coneixedors del xinès com de desconeixedors d'aquesta llengua.[1]

Caràcter xinès per a biáng[modifica]

El caràcter en xinès tradicional per a biáng en una font cal·ligràfica.
El caràcter en xinès tradicional per a biáng en una tipografia Song.
El caràcter en xinès simplificat per a biáng en una tipografia Song.

Hi ha moltes variants del caràcter per a biáng, però la versió més acceptada està formada per 58 traços en la seva forma tradicional[a] (42 en xinès simplificat). És un dels caràcters xinesos més complexos en l'ús modern,[3] tot i que no es troba als diccionaris moderns ni al diccionari Kangxi.

Variants[modifica]

S'han documentat més de vint variants del caràcter tradicional per a biáng, amb entre 56 i 70 traços:[b]

Notes[modifica]

  1. El radical 辶 només té tres traços (i no pas quatre) segons l'ordre seguit a la Xina continental, per tant el caràcter tradicional s'hi escriu amb només 57 traços.
  2. El radical 辶 només té tres traços (i no pas quatre) segons l'ordre seguit a la Xina continental, per tant la variant de 70 traços allà s'hi escriu amb només 69. Això queda reflectit a les representacions de sota.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Zhang, Megan. «The Chinese noodle dish whose name doesn't exist» (en anglès). www.bbc.com. [Consulta: 10 maig 2022].
  2. «A Taste of Xi'an in North London». Fuchsia Dunlop, 10-07-2015. [Consulta: 14 juny 2016].
  3. Okrent, Arika. «What is the Most Complex Chinese Character?». Mental Floss, 15-05-2013. [Consulta: 14 juny 2016].