Birštonas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaBirštonas
Imatge

Localització
Map
 54° 36′ N, 24° 02′ E / 54.6°N,24.03°E / 54.6; 24.03
EstatLituània
MunicipiMunicipi de Birštonas Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població3.094 (2023) Modifica el valor a Wikidata (238 hab./km²)
Geografia
Superfície13 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud79 m-62 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1382 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalLT-59009 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webbirstonas.lt Modifica el valor a Wikidata

Birštonas (escoltar escoltar (pàg.)) situada al comtat de Kaunas. És una ciutat balneari a Lituània situada a 30 km al sud de Kaunas al marge dret del riu Nemunas. Birštonas va rebre els seus drets de ciutat el 1529, i va ser anomenada com a ciutat el 1966. La ciutat és el centre administratiu del municipi de Birštonas.

Nom[modifica]

Birštonas és el nom en lituà de la ciutat.

Les versions del nom en altres llengües inclouen

Història[modifica]

Birštonas va ser esmentada per primera vegada l'any 1382 a les cròniques dels Cavallers Teutònics i va ser descrita com «una granja a l'aigua salada». Molts ducs lituans i d'altres nobles van viatjar a Birštonas, durant els segles XIV i XVI, per exercitar la caça.

El complex del balneari va ser fundat el 1846. Moltes persones russes, poloneses i de ciutats lituanes van visitar els sanatoris de la zona per rebre tractaments curatius d'aigua mineral i de fang, com l'escriptor lituà Balys Sruoga, que estava malalt després d'haver estat en el camp de concentració de Stutthof.

Festes[modifica]

Birštonas té diversos festivals, el principal se celebra durant la segona setmana de juny. Ofereix concerts, art popular, exposicions i curses de llanxes. Un altre festival dedicat al jazz atreu milers de persones i se celebra cada dos anys, a la fi de març, aquest festival de jazz amb una antiguitat de més de vint anys ara es transmet també per TV.

Turisme[modifica]

Panorama del riu Nemunas

Birštonas és coneguda per la seva aigua mineral. Aquesta aigua és utilitzada per sanatoris en piscines i banys. Hi ha dos grans sanatoris a Birštonas el Tulpe i el Versmė, tots dos ofereixen haloteràpia, banys terapèutics de fang, piscines d'aigua mineral, banys, massatges i una àmplia gamma de procediments curatius. Birštonas també compta amb hotels i granges adaptades per al turisme rural. Les atraccions locals inclouen la «colina de Vytautas», on el Gran Duc Vytautas tenia la seva mansió de caça, dos museus i el passeig marítim –un camí a la vora del riu Nemunas–. Es pot practicar el ciclisme al bosc local de Žvėrinčius, muntar a cavall, navegar o remar a canoa al llarg dels rius Verknė o Nemunas. Birštonas és un dels pocs centres turístics de Lituània.

Ciutats agermanades[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Birštonas