Bitartrat de potassi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicBitartrat de potassi
Substància compost químic
Massa molecular 187,97232 uma
Estructura química
Fórmula química C₄H₅KO₆
Weinstein Strukturformel.png
SMILES canònic
InChI Model 3D
Modifica les dades a Wikidata

El bitartrat de potassi, també conegut com a crema de tàrtar o crémor tàrtar en l'activitat culinària, és un compost químic amb la fórmula KC4H5O6, és un subproducte de la vinificació. És la sal àcida de potassi de l'àcid tartàric, el qual és un àcid carboxílic. Es presenta com una pols blanca i cristal·lina soluble en àcids i àlcalis i insoluble en àcid acètic i l'alcohol.

Està relacionat amb el tartrat de potassi.

Presentació[modifica]

El bitartrat de potassi cristal·litza en els dipòsits de vi durant la fermentació alcohòlica del suc de raïm i pot precipitar fora de les ampolles.

Aquest cristalls també poden precipitar fora del suc de raïm que s'hagi refredat o emmagatzemat durant un cert temps.[1] Els cristalls es poden treure per filtració amb un teixit.[2]

Aplicacions[modifica]

  • En alimentació
Folger's Golden Gate Cream Tartar, de la primera meitat del segle XX

Com a estabilitzant de la clara d'ou i de les cremes batudes. Evita la cristal·lització dels xarops de sucre. Redueix la decoloració de les verdures envasades.

En medecina s'usava com a purgant i com a mordent en tintoreria.

També es fa servir en els llevats de forner com activador i com a substitut, combinat amb el clorur de potassi, de la sal comuna.

Es pot confondre el bitartrat de potassi amb el pirofosfat àcid de sodi, com que aquest segon també es fa servir com activador del llevat de forner.

  • Com a producte casolà de la neteja es barreja amb suc de llimona o vinagre blanc i serveix per a netejar metalls o treure les taques de la porcellana.[3]
  • En la química, d'acord amb l'organisme NIST, es fa servir com a referència principal de la solució Buffer (estabilització del ph).[4]

Es pot fer carbonat de potassi cremant bitartrat de potassi i a partir de la cendra dels vegetals.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]