Panerola rossa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Blatella germanica)
Infotaula d'ésser viuPanerola rossa
Blattella germanica Modifica el valor a Wikidata

Mascle (les ales no superen l'abdomen). Són característiques de l'espècie les dues bandes fosques al pronot  
Dades
HàbitatTerra Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreBlattodea
FamíliaBlattellidae
GènereBlattella
EspècieBlattella germanica Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1767
Nomenclatura
EpònimAlemanya Modifica el valor a Wikidata

La panerola rossa o alemanya[1] (Blatella germanica) és una espècie d'insecte blatodeu de la família Blattellidae de distribució cosmopolita i freqüent a les llars de Catalunya, on es una plaga difícil d'erradicar.

Morfologia[modifica]

Els adults acostumen a mesurar 10-15 mm de longitud, i tenen un color marró/daurat amb dues característiques bandes fosques paral·leles en el pronot; tenen dos parells d'ales no funcionals, presenten un cert grau de dimorfisme sexual, en les femelles l'abdomen és arrodonit cobert completament i inclús superat en extensió per les ales; mentre que en els mascles l'abdomen és “punxegut” i sol sobresortir respecte a les ales. Les nimfes solen ser més fosques, pràcticament negres en els primers estadis, i no tenen ales.[2]

Ecologia[modifica]

Generalment associada permanentment amb habitatges i edificis, es refugia en llocs estrets i ombrívols, més aviat foscos; on els individus esperen la foscor per a iniciar la seva activitat. Prefereixen espais calents i humits, però no és estrictament necessari per al seu desenvolupament, ja que en domicilis es poden establir temperatures estables i moderadament elevades. En aquests casos és freqüent localitzar-les a prop dels punts on s'alimenten. La panerola germànica és omnívora i carronyera. Li agraden especialment el midó, els aliments ensucrats, el greix i la carn. En certes situacions amb escassetat d'aliments, pot menjar articles per a la llar, com ara sabó, cola i pasta de dents o fins i tot es poden tornar caníbals, mossegant-se sovint les ales i les potes l'una a l'altra.

Es reprodueixen sexualment i les femelles carreguen una ooteca durant uns dies o setmanes, moment en què l'abandonen unes poques hores abans de l'eclosió dels ous. Les nimfes passen per un procés de mudes que pot incloure de 5 a 7 estadis nimfals diferents. El cicle vital complet es pot produir en cent dies. En condicions normals les nimfes i els adults mantenen una proporció de 4:1 compartint l'hàbitat.[2]

Control de plagues[modifica]

Blatella germanica és considerada el paradigma de plaga que afecta a les llars i a instal·lacions de manipulació d'aliments. El control basat únicament en l'aplicació de productes químics generalment resulta ineficaç o només efectiu durant unes setmanes o mesos. Per això és important identificar les causes que afavoreixen la proliferació d'aquesta espècie en les instal·lacions afectades i dotar als seus propietaris del coneixement i les aptituds necessàries per a reduir el risc de re-infestació.

Genoma[modifica]

El genoma de la Blattella germanica va ser publicat al Febrer del 2018 a la revista Nature Ecology and Evolution[3]. El genoma, és relativament llarg (2.0 Gb) i conté un gran nombre de proteïnes.

Notes[modifica]

  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 10 desembre 2021].
  2. Harrison, Mark C.; Jongepier, Evelien; Robertson, Hugh M.; Arning, Nicolas; Bitard-Feildel, Tristan «Hemimetabolous genomes reveal molecular basis of termite eusociality» (en anglès). Nature Ecology & Evolution, 2, 3, 2018-03, pàg. 557–566. DOI: 10.1038/s41559-017-0459-1. ISSN: 2397-334X. PMC: PMC6482461. PMID: 29403074.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Panerola rossa