Vés al contingut

Bosquerola groga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBosquerola groga
Setophaga petechia Modifica el valor a Wikidata

Setophaga petechia petechia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries4,5 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22721657 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaParulidae
GènereSetophaga
EspècieSetophaga petechia Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1766)
Nomenclatura
Sinònims
Dendroica petechia
ProtònimMotacilla petechia Modifica el valor a Wikidata

La bosquerola groga o canari de manglar (Setophaga petechia), és un ocell del Nou Món. És l'espècie que té una distribució més àmplia dins el gènere Setophaga. Nia a tota Nord-amèrica i, durant l'hivern boreal, arriba fins a la part nord de Sud-amèrica.

Descripció i sistemàtica

[modifica]

La bosquerola groga té 35 subespècies que han estat dividides en tres grups principals. Cadascun d'aquests grups es considera a vegades una espècie separada, especialment el grup aestiva, que es considera una espècie diferent de S. petechia:

  • El grup aestiva cria a la part de clima temperat de tot Nord-amèrica i fins al centre i sud de Mèxic, en zones obertes amb vegetació arbustiva i sovint humides. És un ocell migratori que hiverna a Amèrica Central i Sud-amèrica. Rarament es troba a l'Europa occidental. Té una mida d'uns 11,5 cm de llarg i pesa uns 9 g. Els mascles són de color verdós en la part superior, grocs en la inferior, amb estries vermelloses al pit.
  • El grup erithachorides està format per aus més grans, d'uns 12,5 cm i uns 11 g de pes. Resideix en manglars de les costes d'Amèrica Central i nord de Sud-amèrica. Els mascles es diferencien del grup aestiva perquè a l'estiu presenten una caputxa vermellosa, tret que serveix també per diferenciar les races del grup segons la mida i la tonalitat.
  • El grup petechia resideix en manglars de les Índies occidentals. Els mascles es diferencien del grup aestiva perquè a l'estiu presenten una caputxa o només part del cap vermellós, tret que serveix també per diferenciar les races del grup segons la mida i la tonalitat.

El Congrés Ornitològic Internacional a la versió 12.1,[1] considera que en realitat es tracta de dues espècies diferents:

  • Setophaga aestiva (Gmelin, JF, 1789) - bosquerola groga septentrional. Que inclou el grup aestiva.
  • Setophaga petechia (sensu stricto) - bosquerola groga meridional. Que inclou els grups petechia i erithachorides.

Morfologia

[modifica]

Alimentació

[modifica]

Són ocells insectívors que ocasionalment s'alimenten de baies.

Reproducció

[modifica]

La bosquerola groga cria una vegada l'any, rarament dues. L'aparellament té lloc entre els mesos de maig i juny i la femella pon entre 1 i 6 ous, que es desclouen després d'un període d'incubació d'entre 10 i 14 dies. Els pollets pesen una mitjana d'1,3 g en nàixer. Comencen a volar entre els 8 i els 12 dies i són independents als 22-26 dies d'haver nascut. Tant mascles com femelles assoleixen la maduresa reproductiva a l'any d'edat.

Referències

[modifica]
  1. Gill, F.; Donsker, D.; Rasmussen, P. (Eds). 2022. IOC World Bird List (v12.1). doi: 10.14344/IOC.ML.12.1.
  • BirdLife International 2008. «Dendroica petechia». The IUCN Red List of Threatened Species 2008. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, UICN, 2008. [Consulta: 13 abril 2009].
  • Bachynski, K. and M. Kadlec. «Dendroica petechia». Animal Diversity Web. Museu de Zoologia de la Universitat de Michigan, 2003. [Consulta: 13 abril 2009].

Enllaços externs

[modifica]