Botja peluda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBotja peluda
Dorycnium hirsutum Modifica el valor a Wikidata

Dorycnium hirsutum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuLoteae
GènereDorycnium
EspècieDorycnium hirsutum Modifica el valor a Wikidata
Ser., 1825
Nomenclatura
Sinònims
  • Lotus hirsutus L.
  • Bonjeania hirsuta (L.)Rchb.
  • Bonjeanea hirsuta (L.)Rchb.[1]

La botja peluda (Dorycnium hirsutum) és una planta arbustiva dins la família fabàcia de distribució mediterrània i present a tots els països dels Països Catalans. Com la botja d'escombres que pertany al mateix gènere la botja peluda té interès apícola per la mel.

Descripció[modifica]

Subarbust erecte perenne de base llenyosa amb tiges herbàcies, de 0,2-0,5 m, amb folíols obovats o oblongo-lanceolats, de 7-25 x 3-18 mm;llegum cilíndric de 6-20 mm. És una planta verda amb pilositat més o menys patent, densa o laxa, essent reconeguda pel seu to general grisenc i per les tiges, les fulles i els calzes de les flors hirsuts, eriçats de pèls llargs i patents. Flors d'1 a 2 cm; glomèrul a l'extrem de les tiges de 4-12 flors. Floreix d'abril a juliol[2] Els pètals són blancs amb algunes ratlles pintades de granat al pètal superior o estàndard i a l'inferior o carena. El llegum és globós, de color rogenc lluent.

Hàbitat[modifica]

Viu en brolles, garrigues i boscs clars principalment a les zones mediterrànies marítimes. Des del nivell del mar fins a 1.500 m d'altitud.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Dorycnium hirsutum» a EOL. Data consulta: 24 de febrer de 2014.
  2. Bautista Peris, J.; Stübing G., Romo A.. Plantas Medicinales de la Península Ibérica e Islas Baleares. Madrid:Jaguar, 2001. ISBN 84-89960-52-6.