Dorycnium

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDorycnium Modifica el valor a Wikidata

Botja d'escombres florida Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
SubfamíliaFaboideae
GènereDorycnium Modifica el valor a Wikidata
L.

Dorycnium és un gènere de plantes de la família Fabaceae que inclou espècies de mates i arbustos, alguns dels quals són coneguts com a botges, guixoles o socarrells, tot i que amb aquests noms es coneixen també d'altres mates d'altres famílies.

Diverses espècies es consideren autòctones als Països Catalans:

Dorycnium hirsutum
  • La botja d'escombres (Dorycnium pentaphyllum) és una planta més o menys llenyosa molt ramificada i grisa, de fins a 1,5 metres d'alçada. Fulles oblongo-linears sèssils palmaticompostes (d'on prové el nom de l'espècie pentaphyllum = cinc fulles) Flors blanques reunides en glomèruls, floració maig i juny. Llegum globulós de 3-5 mm.
Les botges són plantes distribuïdes a la regió mediterrània i zones properes com els Balcans. Als Països Catalans es presenten fins als 1.500 metres, en brolles, garrigues i boscs clars. En sols un poc salins (Empordà, Horta de València, etc.) es fa la subespècie D. pentaphyllum gracile
Tradicionalment se'n feien escombres amb les tiges seques. És una planta molt mel·lífera i té un període de floració llarg, motiva la transhumància de les abelles i fa una mel monofloral molt apreciada.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Dorycnium fulgurans a l'Herbari Virtual de la Mediterrània Occidental.
  2. Dorycnium gracile a l'Herbari Virtual de la Mediterrània Occidental.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dorycnium