Bradypodion gutturale

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBradypodion gutturale Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42679297 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaChamaeleonidae
GènereBradypodion
EspècieBradypodion gutturale Modifica el valor a Wikidata
Smith, 1849
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de

Bradypodion gutturale és una espècie de camaleó del gènere Bradypodion. Es troba a la vegetació arbustiva seca de Fynbos i Renosterveld, al centre de la província del Cap Occidental, a Sud-àfrica.

És un camaleó nan de mida mitjana, amb una estructura relativament robusta i una llarga cua prensil, que pot arribar als 15 cm de llargada. Generalment és de color gris oliva, però s'han trobat individus que varien.

Aquesta espècie es troba al Petit Karoo i les serralades circumdants, dins del Cap Occidental, a Sud-àfrica. Es registra tan a l'oest com a la frontera de les muntanyes Cederberg, i tan a l'est com a Uniondale. Al sud es troba prop de la costa a la zona de Robertson i a la plana d'Agulhas.

Prefereix la vegetació fynbos, a diferència d'algunes altres espècies de camaleons nans que habiten als boscos. Està particularment adaptat als fynbos secs, renosterveld i fins i tot es troba a les zones de transició cap a l'àrida i la vegetació suculenta del Karoo. Les proves de l'ADN suggereixen que Bradypodion gutturale podria haver divergit dels habitants dels boscos fa diversos milions d'anys, coincidint amb el retrocés dels boscos i la propagació de fynbos secs.

Fonts[modifica]

  • Tolley K. and Burger M. 2007. Chameleons of Southern Africa. Struik, Ciutat del Cap
  • Tolley, K.A. et al. 2006. Biogeographic patterns and phylogeography of dwarf chameleons (Bradypodion) in an African biodiversity hotspot. Molecular Ecology 15:781-793.
  • The Dwarf Chameleon Project at Wildcliff Nature Reserve

Enllaços externs[modifica]