Bulbocodi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBulbocodi
Colchicum bulbocodium Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLiliales
FamíliaColchicaceae
GènereColchicum
EspècieColchicum bulbocodium Modifica el valor a Wikidata
(Ker Gawl.)
Nomenclatura
BasiònimBulbocodium vernum Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Bulbocodium vernum Modifica el valor a Wikidata

Colchicum bulbocodium, el bulbocodi o còlquic de primavera, és una espècie del gènere Colchicum, que actualment s'inclou dins de la família colquicàcies,[1] encara que tradicionalment formava part de la gran família de les liliàcies.[2] És una planta bulbosa alpina originària de les serralades muntanyoses del centre i el sud d'Europa, des dels Pirineus i els Alps, fins al Caucas.

Bulbocodium vernum (Suïssa)

Morfologia[modifica]

El bulbocodi neix d'un bulb a la primavera (d'abril a juny) i arriba als 7-15 cm d'alçada. Les fulles, llargament linears i obtuses, poden arribar a mesurar entre 5 i 15 cm i apareixen al mateix temps que les flors, de color rosa-lilós, estretament lanceolades, de 3 a 8 cm de diàmetre.

S'assemblen molt a les flors del safrà de muntanya, però el bulbocodi, com totes les espècies que pertanyien a les liliàcies, te sis estams i no tres (com les iridàcies). A diferència de la resta de representants del gènere (que tenen tres estils separats pràcticament des de la base), el bulbocodi te un sol estil, ramificat al final en tres estigmes.[3] Per això, segons alguns autors, es pot classificar dins d'un gènere separat Bulbocodium. Com totes les espècies del gènere Colchicum, és una planta verinosa.[4]

Ecologia[modifica]

Es una planta pròpia dels prats de muntanya que prefereix sòls profunds sobre terrenys carbonatats. Té com a estratègia florir ben aviat, a principis de primavera o just quan marxa la neu, evitant així la competència amb altres espècies més robustes que apareixeran més tard.[3] La resta de còlquics, amb els quals es podria confondre apareixen a finals d'estiu o principis de tardor.

Sinònims[modifica]

Bulbocodium vernum L.

Vegeu també[modifica]

Als Països Catalans viuen altres espècies semblants de còlquics i de Crocus que es poden confondre amb aquest:

Referències[modifica]

  1. «Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya». [Consulta: 10 març 2024].
  2. Oriol de Bolòs i Josep Vigo. Flora dels Països Catalans. Barcelona: Ed. Barcino, 1995, p. Vol.IV, pàg.55. ISBN 84-7226-698-2. 
  3. 3,0 3,1 Josep Vigo Bonada. L'Alta muntanya catalana. Flora i Vegetació. Centre Excursionista de Catalunya i Institut d'Estudis Catalans, 2008 (2a edició). ISBN 9788492583249. 
  4. Martí Boada, Teresa Romanillos. [www.enciclopedia-cat.com Les plantes tòxiques de Catalunya]. Barcelona: ECSA, 1999, p. 50. ISBN 84-7306-540-9.