Buldòzer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un buldòzer[1] o esplanadora (d'erugues) [2][3] (de l'anglès bulldozer, "anivelladora") és un vehicle muntat sobre erugues i equipat amb una peça a la part davantera per a empènyer materials o residus. El fet de desplaçar-se sobre erugues és un avantatge, puix que implica una menor pressió sobre el terra que en el cas de rodes i per tant té una més gran capacitat per a desplaçar-se per terrenys amb obstacles. L'any 1929 es fabrica el primer buldòzer on el conductor estava assegut a la part superior sense protecció però a mesura que avançava la tecnologia, els diversos fabricants han millorat la màquina en tots els seus aspectes fins a arribar a moure volums de fins a 70 tones en l'actualitat.

Les principals parts d'un buldòzer són: la placa metàl·lica i el trencador.

  • El trencador és un dispositiu situat a la part posterior de la màquina per a poder trencar pedres i estructures presents al terreny. Quasi sempre ésfet d'acer i tungstè. Aquesta acció permet que el posterior trasllat de materials sigui més econòmic.
  • La placa metàl·lica és encarregada d'arrossegar el material.

El buldòzer és utilitzat a moltes tasques de construcció, mineria, construcció de camins i carreteres.

Si la superfície de la pala és oblíqua en relació amb l'eix del vehicle s'anomena esplanadora de biaix (angledozer), si la fulla o pala frontal pot variar la inclinació en girar entorn d’un eix horitzontal s'anomena esplanadora de punta (tiltdozer o tipdozer).[3][4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Buldòzer