Butifarra (entrepà)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Butifarra - Perú

La butifarra (botifarra a alguns països catalans), butipà o entrepà de butifarra és un entrepà típic de la regió de Catalunya, Aragó, les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Andalusia; i rep el nom de l'embotit que porta dins.


La butifarra consisteix en carn fresca de porc trinxada, cuita i condimentada amb sal, pebre negre o pebre roig, i a vegades amb altres especies. Si es deixa assecar podem obtenir altres embotits com són el fuet (típic de la gastronomia catalana), la llonganissa o la butifarra seca que trobarem arreu d'Espanya. Existeixen una gran varietat de butifarres que varien per tot el territori Espanyol i poden portar altres ingredients com són ous, bolets, ceba, pebrot, poma, tòfones, pinyons, arròs o inclús sang. La butifarra amb sang és l'anomenada botifarra negre o morcilla, és típica de la gastronomia espanyola i rep el nom de morcipà o segons com estigui feta i el lloc Malaguenya.


La butifarra també ha arribat a l'Amèrica Llatina, d'on al Perú és un entrepà típic de la seva gastronomia caracteritzat per portar una salsa criolla de cebes, pebrot fresc en tires, sal, oli, vinagre, sobre una base d'enciam. A altres països d'Europa com Alemanya o França també tenen embotits semblants a les butifarres, però s'anomenen normalment salsitxes.

Referències[modifica]

https://cocinaconarte.net/gastronomia-de-cataluna-conoce-los-embutidos-tipicos-catalanes-mas-famosos/

https://www.timeout.es/barcelona/es/comer-y-beber/los-mejores-lugares-para-comer-bocadillos-de-butifarra

https://elcomidista.elpais.com/elcomidista/2019/04/23/articulo/1556016118_467761.html