Vés al contingut

Butlletí de la Federació Patronal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesButlletí de la Federació Patronal
Fitxa
Data d'iniciabril de 1921
Data de finalitzaciódesembre de 1925
Dades i xifres
Periodicitatmensual
Temaeconomia
Edició en català
PublicacióIgualada


Butlletí de la Federació Patronal va ser una publicació mensual d'informació econòmica editada a Igualada entre els anys 1921 i 1925.

Descripció[modifica]

A partir del núm. 3 només portava per títol Butlletí i el logotip de la Federació Patronal d'Igualada. S'imprimia als tallers de Nicolau Poncell. Tenia quatre pàgines, a dues columnes, amb un format de 26 x 17 cm. El primer número va sortir el mes de gener de 1921 i l'últim, el 44, el desembre de 1925.[1]

«Des del n. 26, els números són moltes vegades reproduïts per velògraf o procediments semblants».[2] Tot i que va començar escrita en català i sempre hi va mantenir el títol, «des del n. 27, a conseqüència de la Dictadura, comença a haver-hi text espanyol i a no publicar res en català».[2]

Continguts[modifica]

A l'article de presentació deien: «L'objectiu d'aquest Butlletí és el de posar en coneixement de nostres associats totes aquelles notícies de caràcter econòmic i social que puguin interessar-los, així com també donar a conèixer els treballs que va realitzant la Federació i els organismes que la integren».[3] Publicava normes legislatives, notícies econòmiques i articles sobre cooperativisme, congressos patronals, assegurances, etc.

El núm. 14 (maig de 1922) va ser extraordinari amb motiu de les Fires i Festes de Primavera. Incloïa un estudi històric dels tipus d'indústries més importants d'Igualada i de la seva situació en aquell moment. Aquest número és l'únic que va sortir il·lustrat i a la portada reproduïa un dibuix de Joaquim Renart i Garcia.

Referències[modifica]

  1. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 314-317. 
  2. 2,0 2,1 Givanel Mas, Joan. Bibliografia catalana. Premsa. Barcelona: Institució Patxot, 1937, p. 3 vol.. 
  3. Butlletí de la Federació Patronal, 1, abril 1921.

Localització[modifica]

Enllaços externs[modifica]