Còdex Mendocino

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreCòdex Mendocino

El Còdex Mendocino o Matrícula dels Tributs, és un dels anomenats còdexs mexiques, fet entre 1520 i 1530 en paper amate, probablement d'un original mexica i copiat anys després de la conquesta.[1] Va ser pintat per escribes mexiques, que van emprar el format pictòric antic. Després de ser pintat, un escriba hi va afegir descripcions escrites en castellà Per la seva manufactura i característiques, va ser probablement un annex del Còdex Mendoza. No està conformat en forma de Biombo, com els còdexs mesoamericans clàssics, sinó a l'estil d'un llibre occidental pàgina per pàgina.

Les seves fonts poden ser diversos còdexs originals copiats pels tlacuilos (pintors de còdexs) o fins i tot pot ser que alguna de les seves parts fos obra original dels indígenes especialistes en aquesta activitat, on van registrar les tributacions fetes a l'Estat Mexica.

La Matrícula, des del període novohispà i fins als nostres dies, ha estat una font valuosa d'informació sobre l'escriptura, les convencions toponímiques i l'estructura socioeconòmica dels mexiques. Mostra en cadascun dels seus fulls els altépetl tributaris sotmesos als mexiques, així com els productes i les quantitats que tributaven.

Compta amb 16 fulles de paper amate, pintades per tots dos costats.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Matrícula de tributos». [Consulta: 21 gener 2013].

Enllaços externs[modifica]