Paper amate

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Detall de l' Còdex de Huexotzinco , pintat sobre paper amate.

El paper amate (náhuatl: ámatl?) és un tipus de suport vegetal amb un ús que es remunta a l'època prehispànica de Mesoamèrica. Se l'anomena paper perquè es fabrica a partir de les escorces internes dels arbres, encara que el procés de manufactura és bastant diferent del que s'empra per a la producció del paper comú. Potser un terme més adequat seria el de tela o tèxtil no filat o no teixit. El paper amate es realitza de manera artesanal, aixafant les escorces dels jonotes blanc i vermell ( Ficus cotinifolia i Ficus padifolia ), mateixes que es couen en aigua amb calç (Miller i Taube, 1993: 131). El resultat és una làmina vegetal fibrosa de colors que van del marró fosc al groc palla. El material és semblant a les teles d'escorça (o barkclothes) elaborades pels pobles autòctons de les illes del Pacífic sud. En època prehispánica i al principi de la colònia, el paper amate s'elaborava utilitzant l'escorça interna d'altres arbres com ficus i morus.

El seu ús en Mesoamérica s'ha ubicat a la llunyania del Preclàssic Mig, a principis del primer mil·lenni abans de l'era cristiana. Algunes representacions iconogràfiques dels pobles mesoamericans prehispánicos esmenten l'ús d'aquest material, per exemple, el Monument 52 de Sant Lorenzo (sud-est de Veracruz, Mèxic) representa un personatge vestit amb orelleres de paper amate.[1] El paper amate es va utilitzar no solament per a l'elaboració de còdexs mesoamericans, també s'ha trobat en ofrenes prehispàniques arqueològiques.

Avui dia es pot trobar a la comunitat Otomí Sant Pablito del municipi de Pahuatlán pertanyent a l'estat de Puebla, que té la manufactura del paper amate e com una forma d'artesania i foment al turisme.

Fonts[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. Miller and Taube, 1993: 131