Cúrling amb cadira de rodes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportCúrling amb cadira de rodes
Esportcúrling Modifica el valor a Wikidata
Tipusesport en cadira de rodes i cúrling Modifica el valor a Wikidata
Cúrling en cadira de rodes als Jocs Paralímpics d'Hivern de 2006

El cúrling amb cadira de rodes és una adaptació del cúrling per a atletes amb discapacitat afectats al tren inferior o a la marxa. El cúrling amb cadira de rodes està organitzat per la Federació Mundial de Cúrling i és un dels esports als Jocs Paralímpics d'Hivern.

El cúrling en cadira de rodes és jugat amb les mateixes pedres de cúrling i sobre el mateix gel que el cúrling, encara que les pedres de granit són llançades des d'una cadira estàtica i no hi ha escombrat. Les pedres de granit poden ser tirades a mà mentre es recolze sobre el costat de la cadira de rodes, o espentant-la amb un pal. Aquest és un pal amb un suport que s'ajusta sobre el mànec de les pedres de granit, el que permet a la pedra ser espentada mentre se li aplica la rotació correcta.

Les competicions nacionals i internacionals es juguen sota les regles de la Federació Mundial de Cúrling. Aquests normes indiquen que els equips han de ser mixtos.

L'elegibilitat es limita a les persones amb discapacitat i que usen la cadira de rodes per a la mobilitat quotidiana o aquells que no poden caminar sols o que poden fer-ho en distàncies molt curtes.

El cúrling amb cadira de rodes pot ser jugat per persones amb una gamma ampla de discapacitats. Tot el que cal és la coordinació per a mesurar la força de l'espenta i tolerància al fred. No és una activitat aeròbica.

El cúrling en cadira de rodes va començar a Europa a finals dels 1990 i a Amèrica del Nord el 2002.

El primer campionat del món de Cúrling en cadira de rodes es va realitzar a Sursee (Suïssa) l'any 2002, i van guanyar pels amfitrions que van guanyar al Canadà 7 - 6 en la final.

Va començar com a joc paralímpic als Jocs Paralímpics d'Hivern de 2006 a Torí, on Canadà va guanyar la medalla d'or, guanyant a la Gran Bretanya, 7-4 en la final.

El Campionat del Món de 2009 ser a Vancouver a les mateixes instal·lacions utilitzades l'any següent als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern de 2010, on Suècia va guanyar la final aconseguint el seu primer or en uns campionats del món.

Campionat mundial[modifica]

Jocs paralímpics d'hivern[modifica]

Estats participants en els Jocs Paralímpics d'Hivern[modifica]

La classificació final per equips a cada torneig es mostra a la taula següent.

Torneig barrejat
Nació 2006 2010 2014 Anys
Canadà 3
Xina 4 1
Dinamarca 4 1
Finlàndia 10 1
Alemanya 8 1
Gran Bretanya 7 3
Itàlia 7 5 2
Japó 9 1
Noruega 5 6 9 3
Corea del Sud 8 2
Rússia 1
Eslovàquia 5 1
Suècia 7 3
Suïssa 6 10 2
Estats Units 8 4 6 3

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]