Cúspide (anatomia)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Cúspide (odontologia))
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaCúspide (anatomia)
Detalls
Llatícuspis dentis Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
TAA05.1.03.010 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 56481 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/cusp-tooth Modifica el valor a Wikidata
Cúspides en les dents d'un carnívor (punts 1 i 2 de les il·lustracions)

Una cúspide és una estructura puntada, en projecció o elevada. En els animals generalment es fa servir per referir-se a les puntes elevades de les corones de les dents.

En odontologia es defineixen com a cadascuna de les puntes formades a l'extrem de fricció de les dents. Les dents multicúspides són aquelles que tenen diverses puntes, com ara les dents molars, i són típiques dels mamífers. Les dents canines dels humans tenen una sola cúspide, les premolars en tenen dues i les molars quatre o cinc.

Aquest concepte és fonamental per determinar certes qüestions en l'evolució dels éssers vius, tant en biologia com en paleontologia, car els rèptils, per exemple, tenen dents no diferenciades (totes amb la mateixa estructura i morfologia) que són monocúspides, mentre que alguns amniotes avantpassats dels mamífers ja tenien dents diferenciades que, més tard, esdevingueren multicúspides.

En anatomia, aquest terme també s'utilitza en cardiologia per referir-se als components de la vàlvula tricúspide i la vàlvula mitral del cor.