Homínids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre un tàxon animal. Vegeu-ne altres significats a «Hominide».
Infotaula d'ésser viuHomínids
Hominidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
SuperfamíliaHominoidea
FamíliaHominidae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1825
Gèneres

Els homínids (Hominidae) són una família de primats que inclou l'ésser humà i les espècies fòssils emparentades que presentaven locomoció bípeda, així com els grans simis: ximpanzés, bonobos, goril·les i orangutans.

Originalment, la família es restringia als humans i els seus parents extints. Això feia de la família Pongidae un grup parafilètic. En l'actualitat, la tendència és la de fer grups monofilètics, per la qual cosa hi havia dues solucions: incloure la família dels pòngids dintre dels homínids, o bé conservar-la com a família separada, però sense els gèneres Gorilla i Pan. El que s'ha fet és considerar-los tàxons sinònims.[1]

Classificació[modifica]

Hi ha vuit espècies vives de grans simis, que estan classificades en quatre gèneres. La següent classificació és la més acceptada:[2]

Espècies extintes[modifica]

Filogènia dels homínids

Dintre de la família Hominidae, hi ha les següents espècies i gèneres extints:

Alguns autors consideren els gèneres Australopithecus i Paranthropus com una mateix gènere (Australopithecus). Tots dos gèneres s'anomenen col·lectivament com a Australopithecines. L'Australopithecus sensu stricto inclou les espècies d'australopitec conegut com a «gràcil», mentre que Paranthropus inclou l'australopitec conegut com a «robust».

Kenyanthropus és un gènere controvertit, descrit el 2001, per a alguns autors un nou gènere relacionat amb els australopitecs; per a d'altres, un australopitec.

Consideracions jurídiques[modifica]

Els homínids no humans són, jurídicament, animals. Ara bé, darrerament, existeix un corrent filosòfic que pretén estendre la consideració de persones, fins ara reservat en exclusiva als éssers humans, a tots els homínids. Com a conseqüència immediata d'aquest plantejament, des del 1993, s'ha generat un moviment que proposa el reconeixement de determinats drets per als grans simis.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Homínids
  1. Wildman DE, Uddin M, Liu G, Grossman LI, Goodman M. (2003). Implications of natural selection in shaping 99,4% nonsynonymous DNA identity between humans and chimpanzees: enlarging genus Homo. Proc Natl Acad Sci USA 100(12), 7181–8.(anglès)
  2. Groves, Colin. Mammal Species of the World (en anglès). 3. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN ISBN 0-8018-8221-4. 
  3. The Great Ape Project: Equality beyond humanity (Editors, Peter Singer i Paola Cavalieri), Fourth Estate publishing, Londres, 1993.(anglès)