Discussió:Homínids

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Crec que els Hominidae són els homínids, A la literatura de referència diuen que els "homo" són l'únic grup viu dels Hominidae. Potser està antiquada tenint en compte com es classifica ara, però no les ticn totes. És el mateix grup? Llull · (vostè dirà) 10:26, 29 jul 2006 (UTC)

Que jo sàpiga els homínids són la família de primats en què hi ha el gènere Homo, amb l'espècie Homo sapiens com a única espècie vivent, ja que tots els altres homínids (Homo erectus, Homo habilis i les diferents espècies d'Australopithecus) estan extingits. --Enric 13:38, 29 jul 2006 (UTC)
Llavors Hominidae no té nom vulgar? Llull · (vostè dirà) 13:45, 29 jul 2006 (UTC)
Sí, en català, com bé havies dit, se'n diu homínids, tal com deia jo també al començament de la meva intervenció. El que passa és que el nom dels taxons també és variable, i el que tu en dius grup és més conegut com a família. En zoologia, les categories taxonòmiques són, de major a menor: regne, embrancament, (superclasse), classe, subclasse, (superordre), ordre, (subordre), (superfamília), família, (subfamília), gènere, espècie, (subespècie), (varietat), (raça) [entre parèntesis, taxons que no sempre existeixen per a segons quina espècie animal; pel que fa als inferiors a l'espècie, també són molt discutits, per això estan també entre parèntesis]. En botànica encara hi ha més taxons que en zoologia: regne, divisió, subdivisió, classe, subclasse, ordre, subordre, família, subfamília, tribu, subtribu, gènere, subgènere, secció, espècie, subespècie, varietat, subvarietat, forma, subforma. En resum, homínids. --Enric 14:02, 29 jul 2006 (UTC)
El meu dubte té el seu orígen en el fet que la definició que m'has donat i que és la que he trobat en els llibres no té res a veure amb la de la Categoria:Hominidae. Llavors no sé si la reclassificació que hi ha hagut ha fet que ara també es pugui dir que un goril·la és un homínid. Llull · (vostè dirà) 14:20, 29 jul 2006 (UTC)
És com abans amb la classificació dels neandertals. Tot depèn de com antiga és la classificació que uses. En les antigues, els pòngids són una família a part dels homínids, i inclouen goril·les, ximpanzés i bonobos. En les actuals el pòngids són una subfamília del homínids, que inclou només els orangutans. I aleshores hi ha una categoria germana dels pòngids, que suposo que es podria traduir com a homínins, on hi ha humans, goril·les, ximpanzés i bonobos. Això sí, si homininae dona homínins (crec), què dona hominini? --80.39.153.84 14:53, 29 jul 2006 (UTC)
Abans havia contestat segons el que en diu la GEC, però ja és de fa uns anys. Llegint el que en diu l'article de la Viquipèdia sembla que sí, que la família que abans se'n deia homínids, que incloïa només el gènere Homo, ara s'ha ampliat també als pòngids (on hi ha el goril·la, l'orangutan i el ximpanzé, per exemple), per tant el nom pot continuar sent el mateix, ja que si catalanitzem totes les altres famílies de nom llatí, no sé per què no podem fer-ho amb aquesta. A la classificació de la GEC (que, com dic, ja té els seus anys, i ara les coses han variat, pel que he llegit), un dels subordres dels primats són els hominoideus o antropomorfs, on hi ha els homínids. Mirant-ho al Termcat, dels Hominidae en diu homínids, i de la família Homininae hominins (igual com el Ponginae són els pongins); pel que sembla, els pòngids (Pongidae) han desaparegut. --Enric 14:56, 29 jul 2006 (UTC)
A l'NCBI posen Hominidae com a sinònim de Pongidae mentre que els orangutans esdevenen Pongo (els gèneres no tenen adaptació, no?). Vaig a reanomenar la categoria. Llull · (vostè dirà) 15:00, 29 jul 2006 (UTC)
Si homininae dóna hominins, què dona hominini? Ah! i una imatge que ho pot aclarir una mica: --80.39.153.84 15:03, 29 jul 2006 (UTC)

singular o plural?[modifica]

Alguna raó per la qual a grec.cat surti homínids com a plural i aquí com a singular?

Ah!, i per cert, l'accent està a la i que no toca... :-) --80.39.153.84 15:07, 29 jul 2006 (UTC)

L'accent ja he manat arreglar-ho. I quan als plurals, el que hi ha al GREC és un catxondeig. Posen uns en singular i els altres en plural arbitràriament. Aparentment si arriben a la conlusió de què és un nom rarot ho opsen en plural en canvi si és més freqüent ho posen en singular. Llàstima que no arribin a les mateixes conclusions que per exemple la gent del DIEC. Aquí teníem de tot, noms científics i vulgars, en singular i plural. Intento posar-hi ordre col·locant-ho tot d'una mateixa manera. Llull · (vostè dirà) 15:11, 29 jul 2006 (UTC)
Quina ràbia, m'hi acabo de tornar a trobar. A la GREC deuen haver arribat a la conclució de què ciconiforme era una paraula prou vulgar com per posar-la en singular. En canvi al DIEC deuen considerar que no per què la posen en plural. Òbviament, si l'escrius com no toca -si no els endevines la ment- el cercador no et porta cap a l'article. Llull · (vostè dirà) 09:24, 30 jul 2006 (UTC)

Eliminació de part redundant[modifica]

La part de classificació filogenètica s'hauria d'eliminar, primer per què és una classificació falsa i incorrecta i després per què és redundant amb les altres parts. 81.34.236.194 15:10, 9 des 2006 (CET)[respon]


És veritat, els gibons definits com a hominins? Mai havia vist res semblant. Tot i el títol no era més filogenètic que l'altre esquema. Evolució 09:36, 10 des 2006 (CET)[respon]