C-4

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Inserció dels detonadors a un bloc de C-4. El C-4 o Composition C-4 és una varietat comuna d'explosiu plàstic d'ús militar. El terme "composition" s'usa en anglès per a qualsevol explosiu estable, i la "composition A" i la "composition B" són altres variants conegudes.

Composició[modifica]

El C-4 es compon d'explosiu, aglomerant plàstic, plastificant i, generalment, marcador o productes químics adjunts tals com 2,3-dimetil-2,3-dinitrobutà (DMDNB) per ajudar a detectar l'explosiu i a identificar la seva font. Com amb molts explosius Plàstics, el material explosiu del C-4 és RDX (també conegut com a ciclonita o trinitaminaciclotrimetilè), que forma al voltant del 91% del pes del C-4. El plastificant és dietilhexil o el dioctil sebacat (5,3%), i l'aglomerant és el polisobutilè (2,1%). Un altre plastificant usat és el dioctil adipat (DOA). Una quantitat petita d'oli de motor SAE 10 (1,6%) s'agrega també. El C-4 detona a prop de 8.050 m/s.

Fabricació[modifica]

El C-4 es fabrica combinant la mescla de RDX amb el conglomerant dissolt a un solvent. El solvent llavors s'evapora, i s'asseca i es filtra la mescla. El material final és un sòlid grisós amb una aparença semblant a argila de modelar.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: C-4