Centre d'Esports Súria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: CE Súria)
Infotaula d'organitzacióCentre d'Esports Súria
Dades
Sobrenomblanquinegres
Tipusclub de futbol Modifica el valor a Wikidata
Creació1911
Activitat
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
LligaTercera Catalana Grup VII
Instal·lació esportiva del clubMunicipal Riera del Tordell
Súria, Catalunya
Altres
Color          negre, blanc
Equipament esportiu

Lloc webhttp://cdesuria.com
Facebook: Centre-dEsports-Súria-112885122466197 Modifica el valor a Wikidata

El Centre d'Esports Súria és el club de futbol del poble de la comarca del Bages, demarcació de Barcelona, a Catalunya. Es tracta del segon club més antic de la comarca per darrere del CE Manresa i de l'entitat esportiva més antiga (amb molta diferència) de la població.

Història[modifica]

El club va ser fundat el 1911.[1][2] Els seus colors són el blanc i el negre. La samarreta del club és blanc-i-negra (com la de la Juventus de Torí). El Centre d'Esports Súria juga els seus partits al camp municipal Riera del Tordell.[2] Actualment milita al grup IV de la 2a Catalana, competició de la Federació Catalana de Futbol.

L'elecció dels colors blanc-i-negres sorgeixen d'una curiosa història relacionada amb la fundació del club. A principis del segle XX la joventut del poble es dedicava sobretot a ballar per esbargir-se. Hi havia dos grups que competien en això dels balls, els uns eren els "blancs" i els altres eren els "negres". Però a mesura que el futbol es va anar fent popular, els joves van deixar el ball per la pilota. Tant és així que van decidir dedicar el seu temps a jugar i van oblidar-se del ball. Però per poder formar un equip que competís amb els altres pobles van decidir unir les dues colles. A l'hora de triar amb quins colors jugarien van optar per la salomònica decisió de fer-ho amb els colors de tots dos: el blanc i el negre.[1]

El club va ser campió de Catalunya de 3a categoria les temporada 1925-26 i 1927-28.[1][2] A la dècada dels anys 40 va formar-se al club surienc qui seria un dels millors jugadors de la història del Barça: Estanislau Basora.[2] Va arribar al club blanc-i-negre molt jove i va ser traspassat al Manresa, d'on després passaria al Barça. El club va viure les seves etapes més brillants els anys 1984-88 i 1990-93, on jugà a la categoria de primera regional.[1] L'any 2010 estrenà la gespa artificial al camp municipal de futbol de la Riera de Tordell.[1] En 2011 va celebrar el seu centenari.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Entitats esportives». Ajuntament de Súria. Arxivat de l'original el 2016-10-30. [Consulta: 7 setembre 2016].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Centre d'Esports Súria». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 7 setembre 2016].
  3. El Centre d'Esports Súria honora la seva història en una jornada emocionant a nacional.cat, 11 de juliol de 2011

Enllaços externs[modifica]