Cabildo colonial

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Cabildo».
Edificis dels principals Cabildos del Virregnat del Riu de la Plata
Cabildo de Salta

Els cabildos colonials foren unes corporacions municipals de l'administració colonial creades durant l'imperi Espanyol a diferents colònies, especialment a Amèrica. Van ser una de les institucions més importants, a partir dels primers anys de la Conquesta d'Amèrica, que constituïren un eficaç mecanisme de representació de les elits locals davant la burocràcia reial.

Van prendre el seu nom per la similitud amb els cabildos eclesiàstics de les esglésies catedrals. El terme de cabildo prové del llatí capitulum "al cap".

El Cabildo, Ajuntament o Consell, era el representant legal de la ciutat, l'òrgan de l'autonomia municipal, per mitjà del qual els veïns vetllaven pels problemes administratius, econòmics i polítics del municipi. La seva estructura i composició fou semblant a la que van tenir els Cabildos d'Espanya; tot i que les seves atribucions van variar així com la seva importància política, degut a les condicions especials que va tenir la societat colonial.

Actualment a Espanya encara perduren els anomenats Cabildos insulars a les illes Canàries, que representen el govern dels municipis més importants de cada illa.

A Amèrica es conserven diferents edificacions que van servir com a Cabildos durant l'època colonial.

Vegeu també[modifica]