Podiceps

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cabussó)
Infotaula d'ésser viuPodiceps Modifica el valor a Wikidata

Podiceps auritus.
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePodicipediformes
FamíliaPodicipedidae
GènerePodiceps Modifica el valor a Wikidata
Latham, 1787

Podiceps és un gènere d'aus de la família dels podicipèdids (Podicipedidae).[1][2] Les seves espècies es coneixen popularment amb el nom de cabussó.[3]

Té representants que es reproduïxen en Europa, Àsia, Nord, Centre i Amèrica del Sud. Hi ha més espècies en l'Hemisferi Nord que emigren a l'hivern a la zones de costes o a climes més calorosos.

Viuen entre la vegetació, en àrees de llacs i llacunes d'aigua dolça, niant a la vora de l'aigua, són molt maldestres en terra. Normalment ponen dos ous, i el jove és ratllat. Tot el gènere són nedadors i bussejadors excel·lents, i s'alimenten de peixos, que capturen capbussant-se sota aigua. Els adults tenen plomatge de cria cridaners, sense diferències entre els sexes. A l'hivern, el plomatge és diferent.

Taxonomia[modifica]

S'han descrit 10 espècies, una d'elles extinta en època històrica:

Referències[modifica]

  1. «Grebes, flamingos» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, juliol 2023. [Consulta: 27 desembre 2023].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 82. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. Estrada et al., Joan. Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears: inclou també Catalunya Nord, Franja de Ponent i Andorra. 3ª. Lynx editions, 2018, p. 48-51. ISBN 978-84-16728-07-7.