Vés al contingut

Cadira de rodes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cadira de rodes senzilla

Una cadira de rodes és un ajut tècnològic que permeti a persones amb mobilitat reduïda desplaçar-se o ser transportades.[1] La propulsió es pot fer manualment, per la persona mateixa, per terceres que empenyen o amb motor elèctric (EPW).[2] Hi ha diverses causes de mobilitat reduïda temporània o permanent: malaltia, lesió, obesitat, vellesa o discapacitat.

A més de la cadira de rodes, s'ha d'adaptar les infraestructures i suprimir les barreres arquitectòniques[3] segons normes legals en aplicació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat.[4] S'ha d'augmentar la mobilitat i la autonomia en facilitar l'accés sense o amb un mínim d'ajuda de terceres persones: portes amples, interruptors accessibles, andanes de transport públic al mateix nivell del tren o bus, aparcaments més amples, rampes, ascensors o remunta-escales, llocs adequats a sales d'espectacles per estacionar-se amb cadira de rodes…[5]

La cadira de rodes en les arts[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Cadira de rodes». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Casals, Alícia. «Cadires de rodes». A: Ajuts tecnològics per a disminuïts físics. Institut d'Estudis Catalans, 1998. ISBN 9788472834019. 
  3. Decret 135/1995 Codi d'accessibilitat de Catalunya (pdf). Xtec, 1995. 
  4. «LLEI 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat.». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 04-11-2014, pàg. 39.
  5. Butt, Muhammad Bilal. «Disabled Sports: Sports wheelchairs a hope for disabled sportsman». Youth Publishers (Which owns Pakistan Times), 22-01-2020. Arxivat de l'original el 2022-02-19.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cadira de rodes