Cal Jorba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Can Jorba.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Jorba
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteArnald Calvet i Peyronill
ConstruccióXX (1932-1940)
Característiques
Estil arquitectònicArt Déco
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaManresa (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Sant Domènec, 2 - Born, 36
Map
 41° 44′ N, 1° 49′ E / 41.73°N,1.82°E / 41.73; 1.82
Bé cultural d'interès local
Data23 gener 1985
Id. IPAC16582 Modifica el valor a Wikidata

Cal Jorba és un edifici del municipi de Manresa (Bages) protegit com a bé cultural d'interès local. Està situat a la plaça de Sant Domènec de Manresa i projectat per Arnald Calvet, arquitecte que havia projectat a Barcelona la Casa Jorba del Portal de l'Àngel. Esdevingué la seu dels Magatzems Jorba, fundats per Joan Jorba i Rius, i que van romandre oberts fins a mitjans dels anys vuitanta.

Cal Jorba va ser durant molts anys la seu dels populars magatzems Jorba. La construcció es va fer en tres etapes: 1936, 1943 i 1952, i és un dels pocs exemples d'art déco que hi ha a Catalunya. Seguint la línia d'aquest estil, que té algun punt de contacte amb el modernisme, es caracteritza per la utilització d'un repertori de motius ornamentals basats en la simplicitat geomètrica, que es poden veure a tota la façana.

Descripció[modifica]

Edifici que ocupa un xamfrà d'una de les vies principals de la ciutat. Les seves façanes estan àmpliament decorades amb motius vegetals molt estilitzats i distribuïts en forma rítmica per tota la seva superfície. La part on convergeixen les façanes laterals és el que podríem anomenar façana principal, de dimensions força reduïdes, la qual està igualment decorada però a més està coronada per una estructura que potser remata tota la decoració: una espècie de pinacles.[1]

Els vidres de totes les obertures són tots glaçats, molt d'acord amb la decoració i en alguns també continua la decoració gràcies a la seva combinació amb el ferro.[1] A la planta baixa hi ha un vestíbul.[1]

Història[modifica]

Detall de la torre

Prèviament el negoci Jorba havia estat al carrer d'Urgell (1886) i al carrer del Born (1893). L'any 1904 s'havia instal·lat en un bonic edifici d'estil modernista a la Plaça de Sant Domènec, enderrocat els anys 50 per construir-hi un edifici impersonal.

L'any 1911, els Jorba havien obert una botiga a Barcelona i el 1918 havien inaugurat també una sucursal a Brussel·les. Sota la direcció emprenedora i innovadora de Joan Jorba i Rius, els Magatzems Jorba esdevingueren un dels establiments comercials més importants de l'Estat.

El 1923, l'antiga raó social P. Jorba i Fills, esdevingué Indústries i Magatzems Jorba S.A. L'any 1935, en plena fase expansionista, s'iniciava la construcció d'uns grans magatzems a l'actual muralla del Carme de Manresa. Una primera fase de l'edifici, d'estil art déco, fou inaugurat el desembre de 1936. Aquell mateix any, l'empresa fou col·lectivitzada. Joan Jorba fou reclòs a casa seva i va morir dos anys després. Acabada la guerra, Pere Jorba i Vall, reprengué la construcció de l'edifici i el 1940 es va fer la inauguració de la part de l'edifici que dona a la muralla.[1]

Les originals idees publicitàries i les constants innovacions comercials, donaren a "Cal Jorba" una gran popularitat, amb el consegüent augment del negoci. En són una mostra la instal·lació, el 1909 d'un elefant gegant que oferia joguines si tiraves una moneda o bé, la monumental crema d'un barret de palla gegant davant la botiga, per la revetlla de Sant Pere l'any 1915. Un altre dels encerts més notables de Joan Jorba fou la creació de la Revista Il·lustrada Jorba, publicació mensual que, de manera gratuïta, era tramesa als principals clients.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «MAGATZEMS JORBA». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 agost 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Jorba