Calandra

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Calandra de enllustrar, màquina de calandratge.
Màquina de calandratge.
La làmina de paper, passa a través dels rotlles de la Calandra.
Procés de calandratge.
Tres diferents procediments de calandratge.
Calender machine for electrode pressing in Lithium-ion battery manufacturing

Una Calandra és una màquina que s'empra en els telers o fàbriques de teixits per treure-ls la brillantor, principalment quan es tracta de teles de cotó.[1]

La calandra s'empra tan aviat per donar l'última pressió als teixits abans de posar-los a la venda com per fer la seva superfície llisa, unida i consistent. Així es requereix per als teixits que han de ser sotmesos a la impressió, variant el grau de pressió segons la consistència que hagi de donar-se d'acord amb l'objectiu que es proposa el teixidor.

Característiques[modifica]

La calandra es compon de dos o més cilindres laminadors que es toquen. La pressió es gradua per contrapesos, sent varis els cilindres. La tela passa per entre els dos primers cilindres superiors, després entre el segon i tercer i així successivament. El més corrent és que la màquina tingui cinc cilindres i es premsen alhora dues peces de tela passant cadascuna dues vegades per aquest laminador. Dels cilindres, un almenys ha de ser de metall i aquest, perfectament allisat i brunyit en la seva superfície és buit i s'escalfa en general per un corrent de vapor que circula entre aquest cilindre i un altre d'interior que li és concèntric.

Quan per un sistema d'engranatges es donen velocitats diferents als cilindres, augmenta considerablement la lluïssor que pren la tela A les calandres que funcionen d'aquesta manera se'ls anomena calandres de llustrar .

Si immediatament abans de passar la tela per la calandra es ruixa lleugerament amb aigua, adquireix un aspecte especial. La bellesa de l'acabataugmenta si durant el cilindratge se li dóna a la tela un lleuger moviment de vaivé en el sentit de la seva amplada, )aquest moviment pot aconseguir-se amb un mecanisme especial).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Calandra». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calandra Modifica l'enllaç a Wikidata