Camí de Monistrol de Calders a Marfà

Infotaula de geografia físicaCamí de Monistrol de Calders a Marfà
Imatge
TipusCamí Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) i Monistrol de Calders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 46′ 12″ N, 2° 01′ 25″ E / 41.770086°N,2.023733°E / 41.770086; 2.023733
41° 46′ 45″ N, 2° 04′ 08″ E / 41.779119°N,2.068751°E / 41.779119; 2.068751
Dades i xifres
Mida5,3 (longitud) km
Història
Estat de conservacióTransitable preferentment
amb vehicles tot terreny
El Camí de Monistrol de Calders a Marfà respecte del terme de Castellcir
El camí, damunt de la resclosa del Sot de Pumanyà

El Camí de Monistrol de Calders a Marfà és una pista forestal dels termes municipals de Monistrol de Calders i de Castellcir, a la comarca del Moianès.

Terme municipal de Monistrol de Calders[modifica]

El camí arrenca de la Carretera de la Coma a Coll Girant, des d'on, en direcció a llevant, ressegueix per sota la Pedrera de Coll Girant, fins que arriba a la dreta del torrent del Sot de Pumanyà, on gira cap al nord primer i cap a llevant després; ascendeix fins que arriba a la paret de la resclosa de Pumanyà, havent deixat abans a l'esquerra l'entrada a la pedrera esmentada.

Un cop al capdamunt de la paret de la resclosa, torna a girar cap al sud-est, fins que depassa, pel costat de migdia, el Serrat de Pumanyà, on gira cap a llevant. Segueix sempre per la dreta del torrent de Colljovà, decantant-se progressivament cap al nord-est fent diverses giragonses, fins que arriba a Colljovà, on abandona el terme monistrolenc.

Terme municipal de Castellcir (la Vall de Marfà)[modifica]

Ja dins del terme de l'enclavament de Marfà, pertanyent a Castellcir, fa la volta cap al sud-est per l'extrem sud-oest del Serrat del Coll, i torna a emprendre cap al nord-est, per tal d'arribar al Coll de Marfà, a 676,3 metres d'altitud. Poc després arriba al punt de màxima alçada del camí, a 687 metres d'altitud, en el vessant nord-oest del Serrat dels Llamps, vessant que segueix cap al nord-est per tal d'anar baixant cap a la casa de Marfà.

Etimologia[modifica]

Com en el cas de la major part de camins, el nom que els designa és clarament descriptiu. En aquest cas, el nom del camí fa esment als dos extrems del camí: el poble de Monistrol de Calders i la masia de Marfà.

Bibliografia[modifica]

  • ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006
  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camí de Monistrol de Calders a Marfà