Camí de Monistrol de Calders al Coll

Infotaula de geografia físicaCamí de Monistrol de Calders al Coll
Imatge
TipusCamí Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMonistrol de Calders (Moianès) i Granera (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 45′ 01″ N, 2° 00′ 41″ E / 41.75021°N,2.01151°E / 41.75021; 2.01151
41° 44′ 19″ N, 2° 02′ 36″ E / 41.738672°N,2.043226°E / 41.738672; 2.043226
Dades i xifres
Mida5 (longitud) km
Història
Estat de conservacióTransitable preferentment
amb vehicles tot terreny

El Camí de Monistrol de Calders al Coll és una pista forestal en algun tros i un corriol en d'altres dels termes municipals de Monistrol de Calders i de Granera, a la comarca del Moianès.

El camí arrenca de la Urbanització Masia del Solà, de Monistrol de Calders, a la confluència dels carrers del Pla de Trullars i de Bonavista, va a cercar l'extrem meridional de la urbanització, des d'on, fent nombroses ziga-zagues, s'adreça cap a llevant. Deixa al nord-est el Clot de la Casanova i les restes de la masia de la Casanova, i va resseguint tots els Solells de la Casanova, a la dreta del torrent de la Baga de l'Om.

Tram de Granera del Camí de Monistrol de Calders al Coll

Quan arriba a la Baga de l'Om torç cap al sud per anar a cercar el costat de llevant de la carena que corona la Baga de l'Om i els Pins del Julià, que deixa a ponent, i s'enfila fins al Collet de la Baga de l'Om. Al cap de poc arriba al Pla de Trullars, des d'on per l'extrem nord-est del Serrat del Trompa, on hi ha la Pedrera del Tasar, va cap al nord-est, per, després d'un parell de revolts, pujar al capdamunt de Trullars, on arriba al seu punt més elevat, 701,5 metres d'altitud.

Sense arribar del tot dalt de Trullars, comença a davallar cap al sud-est, passa per un tram que conserva una antiga calçada empedrada, supera l'extrem nord del Serrat dels Ermots del Coll, i arriba al cap d'una forta baixada a la masia del Coll. Aquesta calçada empedrada podria ser un antic camí romà[1] o altmedieval, possiblement el Camí ral de Manresa a Girona.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camí de Monistrol de Calders al Coll
  1. ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006

Bibliografia[modifica]

  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.