Camí de la Cova Plana I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCamí de la Cova Plana I
TipusAbric rocós Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMequinensa (Baix Cinca) Modifica el valor a Wikidata

Camí de la Cova Plana I és un abric que conté pintures rupestres d'estil llevantí. Està situat en el terme municipal de Mequinensa (Aragó). A les rodalies del jaciment dels Camps d'Urnes dels Castellets, es localitza en el marge dret d'un petit barranc tributari del riu Ebre, essent una de les últimes troballes d'art rupestre realitzades al terme municipal de Mequinensa. Encara que l'entorn del jaciment es troba molt alterat pels treballs d'extracció de mineral de carbó (la conca carbonífera de Mequinensa), encara es conserva una petita cova formada per tres grans blocs d'arenisca caiguts, on apareix una figura pintada en vermell que representa un motiu antropomorf o cruciforme de similars característiques a l'aparegut en l'abric de la Roca de Marta, encara que en aquesta ocasió està millor conservat.

L'abric està inclòs dins de la relació de coves i abrics amb manifestacions d'art rupestre considerats Béns d'Interès Cultural en virtut del que es disposa en la disposició addicional segona de la Llei 3/1999, de 10 de març, del Patrimoni Cultural Aragonès. Aquest llistat va ser publicat en el Butlletí Oficial d'Aragó del dia 27 de març de 2002.[1] Forma part del conjunt de l'art rupestre de l'arc mediterrani de la península ibèrica, que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco (ref. 874-655).[2] També va ser declarat Bé d'Interès Cultural amb el codi RI-51-0009509.

Referències[modifica]

  1. Aragón, Gobierno de. «BOA» (en castellà). www.boa.aragon.es. [Consulta: 6 gener 2020].
  2. «Arte rupestre del arco mediterráneo de la Península Ibérica» (en anglès). UNESCO World Heritage Centre. [Consulta: 6 gener 2020].

Bibliografia[modifica]

  • ROYO GUILLÉN, J.I. I GÓMEZ LECUMBERRI, F. Prospeccions arqueològiques en el terme municipal de Mequinenza (Saragossa). Campaña de 1989, Arqueologia aragonesa, 1988-1989. D.G.A, Zaragoza.
  • ROYO GUILLÉN, J.I. The set of shelters with rock art of Mequinenza (Saragossa). Bolskan 5, 1988.
  • VV.AA. Arqueologia Aragonesa 1988-1989 Diputació General d'Aragó. Zaragoza, 1991.