Camilo Nogueira Román

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCamilo Nogueira Román

Camilo Nogueira (2012) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 novembre 1936 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Vigo (Pontevedra) Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament Europeu

20 juliol 1999 – 19 juliol 2004

Circumscripció electoral: Espanya

Diputat al Parlament de Galícia
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Santiago de Compostel·la Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estrasburg
Brussel·les Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, economista Modifica el valor a Wikidata
PartitBloc Nacionalista Gallec Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugePaz López Facal Modifica el valor a Wikidata
FillsAlba Nogueira López Modifica el valor a Wikidata
PareCamilo Nogueira Modifica el valor a Wikidata

Camilo Nogueira Román (Vigo, 22 de novembre de 1936) és un polític i escriptor gallec, diputat al Parlament de Galícia i al Parlament Europeu.

Biografia[modifica]

Va estudiar a l'Escola Industrial de Vigo i va passar per les escoles d'Enginyers Industrials de Bilbao i de Madrid. També va cursar la llicenciatura de Ciències Econòmiques en la Universitat de Santiago de Compostel·la.[1] El 1964 va entrar a treballar en la fàbrica viguesa de Citroën com a enginyer i va participar en les grans vagues obreres de 1972, arran les quals fou detingut, torturat i acomiadat.[2] Va formar part de Galícia Socialista, un grup que donaria origen al sindicalisme nacionalista gallec i que acabaria fusionant-se amb la Unión do Povo Galego en 1971.

Va participar en la fundació de l'Asemblea Nacional-Popular Galega, un front impulsat per la UPG com a plataforma de mobilització social i base per al futur establiment d'una candidatura electoral nacionalista, i la coalició electoral Bloc Nacional Popular Gallec (en les llistes del qual es va presentar a les eleccions generals espanyoles de 1977). També va estar implicat en la creació del Partido Obreiro Galego (POG) el 1977, del qual fou un dels líders, i que després es refundà com a Esquerda Galega (1980), un partit nacionalista d'esquerres que va arribar a aconseguir un diputat a les eleccions al Parlament de Galícia de 1981. En aquesta època, Nogueira va participar en la redacció de l'avantprojecte de l'Estatut d'Autonomia de Galícia. Esquerda Galega es va fusionar amb el Partit Socialista Gallec i ambdós acabarien integrant-se en el Bloc Nacionalista Gallec amb el nom de Unidade Galega en 1995. L'entrada de Camilo Nogueira en el Bloc va ser rebuda amb satisfacció entre els militants, al considerar que es produïa per fi la unió del nacionalisme gallec sota unes úniques sigles.

Nogueira va ser diputat en el Parlament gallec en les legislatures 1981-85, 1985-89, 1989-93 i en el període 1997-99 de la legislatura 1997-2001, fins que va ser elegit diputat en el Parlament Europeu (1999-2004)[3] on feia les seves intervencions en gallec reintegrat galaicoportuguès com a membre del Grup dels Verds - Aliança Lliure Europea. Fou una de les raons per les que l'abril de 2005 fou nomenat membre d'honor de l'Associaçom Galega da Língua (AGAL)[4] En l'actualitat, Nogueira és membre de l'Executiva del BNG i responsable de Relacions Internacionals.[5]

Obres[modifica]

Assaig[modifica]

Converses[modifica]

Obres col·lectives[modifica]

  • O poder industrial en Galicia, Vigo, Xerais, 1980.
  • O Tratado da Constitución Europea. Visións desde Galiza, A Coruña, Baía Edicións, 2005.
  • Marcos Valcárcel. O valor da xenerosidade, Ourense, Difusora, 2009.
  • Á beira de Beiras. Homenaxe nacional, Vigo, Galaxia, 2011.
  • A ollada exterior do nacionalismo galego, Santiago, Fundación Galiza Sempre, 2011.

Premis[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camilo Nogueira Román